Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
02. oktober 2019

18. oktobra se bo spremenil znesek, ki ga lahko plačate z brezstično kartico brez vnosa PIN-a. Ta ne bo več 15, temveč 25 evrov. Skupna pobuda trgovcev in bank je prinesla spremembo zneska za brezstične kartice Maestro, Mastercard in Visa. Plačevanje je tako res hitrejše in enostavnejše, a prinaša tudi dodatna tveganja.

Prevar, ko bi neznanci na javnih mestih preko posebnih čitalcev "pobirali denar s kartic" pri nas nismo zabeležili - prišlo je le do tako imenovanih "družinskih prevar", ko je kartico odtujil in uporabil družinski član. A z višanjem zneska bodo tudi tatovi bolj motivirani za zlorabe, zato menimo, da nadaljna višanja niso primerna - brestično plačilo brez vnosa PIN-a naj bo namenjeno vsakdanjim nakupom manjših vrednosti, pri večjih zneskih pa je nujno poskrbeti za večjo varnost.

Poleg tega gre plačilo brez PIN-a še lažje iz denarnice - če nas plačilo s kartico boli precej manj kot plačilo z gotovino, pa je plačilo brez PIN-a še manj boleče - dokler ne vidimo stanja na svojem bančnem računu. 

POS terminali bodo nadgrajeni do konca oktobra, še vedno pa ostaja varnostni element dodaten limit, ki je odvisen od posamezne banke ali hranilnice in je določen kot seštevek zneskov zaporednih brezstičnih plačil, ki so bila izvedena brez vnosa PIN-a. Ko je ta znesek presežen, je potrebno tudi pri znesku pod 25 evri vnesti PIN številko.

Izjemoma boste morali tudi pri plačilih pod 25 evrov vnesti PIN, če bo taka zahteva POS terminala. Kartic, ki ne omogočajo brezstičnega plačevanja po naših informacijah banke ne bodo več izdajale, bo pa mogoče limit nastaviti na 0 evrov, odvisno od banke.

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA