Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
24. september 2019

Brezstično plačevanje je prineslo vedno bolj razširjeno alternativo plastičnim plačilnim karticam – mobilne denarnice. Ne govorimo o mobilni banki, temveč o plačevanju s pametnimi napravami (najpogosteje sta to telefon ali ura) v trgovinah, restavracijah in na drugih prodajnih mestih. Praviloma moramo na pametno napravo namestiti ustrezno aplikacijo, opraviti registracijo in dodati (vsaj eno) kartico ali napolniti račun.

Plačevanje z mobilnimi denarnicami najpogosteje poteka z uporabo brezstične ali tehnologije NFC (Near Field Communication). Enako kot pri plačilnih karticah nakup do 25 evrov opravite brez vnosa PIN-kode, brezstično komunikacijo pa mora omogočati tudi vaš pametni telefon. Telefon morate odkleniti, nato pa ga, enako kot kartico, prislonite na POS-terminal, ki omogoča brezstično plačevanje. Možno je tudi plačevanje s QR-kodami, črtnimi kodami, klicem ...

VALÚ Moneta
Moneta je eno od prvih elektronskih plačilnih sredstev, med slovenskimi uporabniki je precej priljubljena. Sicer ni mobilna denarnica, a smo jo zaradi povezave z VALÚ vključili v pregled.
Namenjena je uporabnikom mobilne telefonije – za naročnike mobilnih storitev Telekoma, A1 in Bob je vključena samodejno, s sklenitvijo pogodbe jo lahko uporabljajo tudi predplačniški uporabniki mobilnih storitev Telekoma. Deluje na operacijskih sistemih Android in iOS, članarina se začne zaračunavati ob prvem plačilu z VALÚ Moneto. Stroške članarine in plačil preverite pri posameznem operaterju.

Uporabiti jo je mogoče na več kot 3000 izbranih fizičnih in spletnih prodajnih mestih z oznako VALÚ (seznam na valu.si/placilna-mesta). Nakup opravite s številčno kodo, ki jo dobite prek sporočila SMS ali s klicem, porabo pa poravnate na naslednjem mesečnem računu za telekomunikacijske storitve.

A, pozor – ker gre za obliko limita, je znesek (55 evrov pri A1, 80 evrov pri Telekomu, lahko pa ga povišate) posredovan v centralni kreditni register Sisbon. Pri najemu posojila lahko banka to upošteva pri oceni vaše kreditne sposobnosti, kar lahko zniža višino odobrenega posojila. Naročniki Telekoma Slovenije in A1 imajo storitev samodejno vključeno, podatki so posredovani v Sisbon tudi, če storitve ne uporabljate.

Prihaja Flik – enotni sistem za takojšnja plačila s pametnim telefonom
mobilne denarnice nadomescajo placilne kartice flikSlovenske banke in hranilnice so v sodelovanju z Bankartom pripravile nacionalno shemo za takojšnja plačila Flik. Plačila so izvedena takoj 24/7/365, kar pomeni, da je denar kadar koli in v nekaj sekundah po plačilu na računu prejemnika. Poleg ustreznega pametnega telefona za uporabo Flika potrebujete še račun pri eni izmed slovenskih bank ali hranilnic ter mobilno banko, mobilno denarnico ali posebno aplikacijo – odvisno od ponudnika bančnega računa.

V naslednji fazi bodo mogoča tudi plačila na prodajnih mestih, načrtujejo pa tudi razvoj spletnih plačil in čezmejna plačila. Plačila trgovcem bodo za uporabnike brezplačna, prenosi P2P pa bodo plačljivi, a nadomestila še niso znana.

Ker gre za skupno rešitev vseh bank in hranilnic, ki bo obenem omogočala plačila med komitenti različnih bank in na prodajnih mestih, bo uporabnost v primerjavi z rešitvami posameznih ponudnikov plačilnih storitev pričakovano večja.

Izbira mobilnih denarnic je vedno večja, mednje spadajo tudi kripto denarnice. Katero koli mobilno denarnico uporabljate (ali jo nameravate), s telefonom ali uro ravnajte skrbno, uporabite vse varnostne zaščite, ki so na voljo, v primeru kraje ali izgube pa mobilno denarnico takoj blokirajte pri ponudniku.

Podatki o kartici niso shranjeni v telefonu ali uri, temveč transakcija poteka prek tokenizacije – enkratnih žetonov oziroma ključev, kar zagotavlja večjo varnost. Povezava s spletom ni pogoj za plačilo, a jo boste potrebovali vsaj občasno, da se ključi generirajo na zalogo, ob določenem plačilu – če vam jih zmanjka, se morate torej povezati na splet. Pri prenosu podatkov lahko nastanejo stroški, prav tako upoštevajte, da boste pri polnjenju denarnic prek transakcijskega računa ali naloga UPN plačali nadomestilo banki.

 

Mobilne denarnice slovenskih bank

Za koga:

za komitente Banke Intesa Sanpaolo (Wave2Pay), Delavske hranilnice (DH Denarnik), NLB (NLB Pay), NovaKBM ([email protected]) in Sberbank (sodelovanje z mBills)

Operacijski sistem:

Android

Plačilna mesta:

fizična plačilna mesta, ki podpirajo plačevanje z NFC, tudi dvigi na brezstičnih bankomatih (DH Denarnik, NLB Pay, [email protected]), dvigi na Petrolovih servisih (Sberbank mBills) in spletne trgovine (Wave2Pay)

Načini plačila:

NFC, za splet mToken (Wave2Pay)

Stroški:

Wave2Pay – mesečna uporabnina 1 €

DH Denarnik, NLB Pay, [email protected] – brezplačno

Sberbank – cenik mBills

 

Apple Pay

Za koga:

za imetnike pametnega telefona iPhone in pametne ure Apple Watch ter tablic iPad in računalnikov iMac za spletne nakupe, tudi za imetnike računa pri N26, Monesi ali Revolutu s kartico Mastercard

Operacijski sistem:

iOS, watchOS, macOS.

Plačilna mesta:

fizična plačilna mesta, ki podpirajo plačevanje z NFC, spletne trgovine in aplikacije

Načini plačila:

NFC, za splet Face ID, Touch ID

Stroški:

brezplačno

Pomembno:

Apple omogoča uporabo NFC le za svoje plačilne instrumente

 

mBills

Za koga:

za imetnike mobilne številke in naprav Garmin Pay (pametne ure)

Operacijski sistem:

Android in iOS

Plačilna mesta:

več kot 2000 izbranih prodajnih mest (seznam na mbills.si/lokacije), mogoča tudi nakazila med uporabniki aplikacije mBills, dvig denarja na Petrolovih servisih do 100 €, spletni nakupi in plačevanje v tujini (debetna kartica Mastercard)

Polnjenje:

transakcijski račun (tudi samodejno), gotovinsko na Petrolovih servisih, UPN-nalog

Načini plačila:

črtna koda, koda QR, NFC (Garmin Pay)

Stroški:

prenos denarja na svoj transakcijski račun in dvig na bankomatu v EU 0,5 €, dvig gotovine zunaj EU ali na terminalu POS 1,5 % od zneska, min. 2 €

 

VALÚ

Za koga:

za vse imetnike slovenske mobilne številke

Operacijski sistem:

Android in iOS

Plačilna mesta:

fizična plačilna mesta, ki podpirajo plačevanje s kodo/klicem NFC, izbrane spletne strani, naročilo storitev prek SMS ali telefonske prodaje, tudi nakazila in delitev računa med uporabniki aplikacije VALÚ, dvig denarja v Telekomovih centrih do 100 €

Polnjenje:

transakcijski račun, plačilna kartica, VALÚ Moneta

Načini plačila:

številčna koda, koda QR, klic in NFC za Android

Stroški:

polog in dvig gotovine 0,5 €

 

M Pay

Za koga:

za vse vrste kartic Pika na pametnem telefonu, z zeleno ali zlato plačilno kreditno kartico omogočeno tudi plačevanje in nakupi na obroke

Operacijski sistem:

Android in iOS

Plačilna mesta:

Mercator, M Tehnika

Načini plačila:

koda QR in NFC za Android

Stroški:

brezplačno

Pomembno:

M Pay deluje tudi, če uporabnik nima vključene funkcije zaklepanja telefona

Kaj o mobilnih denarnicah menijo uporabniki
O izkušnjah z uporabo mobilnih denarnic smo s kratko anketo povprašali tudi uporabnike. 67 odstotkov sodelujočih si je mobilno denarnico že preneslo na pametni telefon. Med tistimi, ki tega še niso storili, jih večina ne zaupa plačevanju s telefonom (43 odstotkov), o tem še nimajo dovolj informacij (38 odstotkov) ali jih tako plačevanje ne zanima (22 odstotkov).

Polovica uporabnikov mobilno denarnico kombinira z uporabo kartic, četrtina pa plačuje le še s telefonom. Najpogosteje prenesene aplikacijie so Apple Pay (28 odstotkov), mBills (26 odstotkov) in Valú (Moneta) (20 odstotkov). Med aplikacijami bančnih ponudnikov je bila največkrat prenesena NLB Pay (17 odstotkov).

Uporabniki imajo pri uporabi mobilnih denarnic najpogosteje težave z zavrnjenimi plačili, s počasno izvedbo plačil in s tem, da POS-terminal ne zazna mobilne denarnice.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije podpiramo sodobne načine plačevanja, a se obenem zavzemamo za možnost izbire plačilnega sredstva, kar vključuje tudi in predvsem gotovino.

mobilne denarnice nadomescajo placilne kartice intervjuZa zdaj zlorab mobilnih denarnic nismo zasledili
Gorazd Božič, vodja nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT

Pri brezstični tehnologiji NFC marsikdo pomisli na možnost zlorab, kako je s tem v praksi?
Bilo je nekaj strahu pred tehnologijo NFC, da bo nekdo prišel zraven nas in nam z neko napravo ukradel denar – a to se po mojem vedenju v praksi ne dogaja. Velika ovira je, da je za to potrebna fizična bližina. Nekdo se mora pripraviti in se za tistih nekaj evrov z zelo izpopolnjeno opremo zelo približati osebi, ki ji hoče ukrasti denar. S tem se fizično izpostavi, tudi da je napaden in poškodovan, obenem ga policija lahko najde s klasičnimi preiskovalnimi sredstvi, obstajajo lahko priče, posnetki videokamer na javnih površinah ipd. Teoretično je možnosti zlorab ogromno, a mi vedno upoštevamo tudi verjetnost izkoriščanja scenarija neke možnosti zlorabe – v praksi zlorab s tehnologijo NFC nismo zabeležili.

Kakšna je verjetnost zlorabe mobilne denarnice v primeru kraje ali izgube telefona?
Razvijalci so predvideli tak scenarij, zato je pogoj za uporabo mobilne denarnice, da je telefon zaklenjen. Tehnologije za prstni odtis ni mogoče kar tako "skrekati", poleg tega so telefoni zakodirani in če ga ne odklenete pravilno, mobilne denarnice sploh ne morete uporabljati. Bančni sektor je eden prvih, ki se je začel ukvarjati z varnostjo na internetu, banke so že konec 90ih začele s spletnim bančništvom, zato je zavedanje o pomenu varnosti v tem sektorju visoko.

Avtorica: Alina Meško

bs

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več