Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
07. november 2018

O prizadevanjih Evropske komisije za pravičnejše pretvorbe valut in cenejše prenose v evrih smo letos že poročali. Da bo področje kmalu bolje urejeno pa obljublja tudi nedavna odločitev poslancev Evropskega parlamenta.

Evropski poslanci Odbora za gospodarske zadeve zahtevajo popolno preglednost pri t.i. dinamičnih konverzijah valut in s tem možnost informiranih odločitev potrošnikov. Dinamična konverzija valute pomeni, da je pri plačilu izven evro območja znesek iz tuje valute preračunan v evre. Mnogi potrošniki izberejo to možnost, saj jim je znesek v evrih razumljiv, a to skoraj vedno pomeni višje stroške zaradi manj ugodnega menjalnega tečaja. Zato vsem, ki kupujete izven evro območja priporočamo, da izberete plačilo v lokalni valuti, pretvorba pa bo opravljena po tečaju vaše banke.

Preglednost pri plačilih v tuji valuti lahko dosežemo le tako, da ima potrošnik na POS terminalu (ali na ekranu pri spletnem nakupu) zapisan končni znesek plačila v evrih, če plačilo opravi v tuji valuti ali v evrih - le tako lahko izbere bolj ugodnega. Trenutna praksa tega ne omogoča, z njo pa trgovci in banke na račun potrošnikov služijo  na milijone evrov letno. 

Odbor želi uporabnikom bančnih kartic omogočiti tudi možnost blokade dinamične konverzije valute, kar bi popolnoma onemogočilo možnost goljufij pri pretvorbi valut.

Cenejši prenosi v evrih

Veselimo se lahko tudi cenejših čezmejnih plačil in dvigov na bankomatih izven evro območja, a znotraj EU. Nadomestila omenjenih storitev so izven evro območja trenutno bistveno višja, kar ni skladno z dejanskimi stroški, ki jih imajo s tem  ponudniki plačilnih storitev. Odbor za ekonomske zadeve je glasoval za znižanje - cilj so enaka nadomestila v celotni EU ne glede na uporabljeno valuto. Kdaj bodo predlogi in pozivi Evropske komisije in parlamenta prenešeni v prakso, pa je odvisno tudi od posameznih držav članic. 

 

 

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA