Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
30. maj 2018

Konec lanskega leta smo na Zvezi potrošnikov Slovenije pozvali banke UniCredit, NLB in Intesa Sanpaolo, naj se odpovedo nameravani uvedbi dodatnega stroška konverzije pri plačilih in dvigih s plačilnimi karticami v neevrskih valutah. UniCredit nato tega nadomestila sploh ni uvedla, NLB in Intesa Sanpaolo pa sta se spomladi odločili, da ga bosta prenehali zaračunavati. Po naših podatkih bo po 1.7. 2018 Diners Club edina plačilna kartica na slovenskem trgu, pri kateri morajo imetniki dodatno plačati strošek pretvorbe valut, kadar je plačilo opravljeno izven evrskega območja. Po njihovem ceniku nadomestilo znaša 1,5 % od plačanega zneska, kar pomeni, da je vsak nakup na prodajnem mestu v neevrski državi (ali prek spleta v tuji valuti) s to kartico avtomatsko dražji za odstotek in pol.

Na naše izrecno vprašanje, ali nameravajo nadomestilo umakniti, tako kot so to storile druge izdajateljice kartic, so nam v družbi Erste Card d.o.o., ki izdaja plačilne kartice Diners Club, odgovorili, da trenutno tega ne načrtujejo, da pa spremljajo razmere na trgu ter da se bodo prilagodili morebitnim spremembam zakonodaje glede dodatnega zaračunavanja pretvorbe valut, ko bo le-ta znotraj sprejeta znotraj Evropske unije.

Dokler nadomestilo za pretvorbo valut ostaja v veljavi, pri Zvezi potrošnikov Slovenije svetujemo imetnikom kartice Diners Club, ki imajo tudi kako drugo mednarodno plačilno kartico (Maestro, VISA, Mastercard, VISA Electron), da na Hrvaškem ter v drugih državah izven evrskega območja (npr. Švica, Velika Britanija, ZDA, Kanada) raje uporabijo drugo kartico in se s tem izognejo nepotrebnemu dodatnemu strošku. Družbo Erste Card pa ponovno pozivamo, naj sledijo zgledu bank in to nadomestilo ukinejo.

Ob tem naj pred glavno turistično sezono spomnimo, da je v tujini bolj smiselno gotovino dvigovati z debetno kartico (npr. Maestro), kot s karticami z odloženim plačilom (Mastercard, Visa), saj so pri njih nadomestila za dvig bistveno višja. Kadar vam prodajno mesto izven evrskega območja pred plačilom ponudi izbiro valute, vedno izberite `plačilo v lokalni valuti´ in ne `plačila s konverzijo´, ki je zaradi razlik v menjalnih tečajih manj ugodno.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA