Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
13. april 2018

NLB po manj kot šestih mesecih umika dodatno nadomestilo za procesiranje transakcij, ki niso v evrih. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije njihovo odločitev, da z 20.4. zamrznejo omenjeno nadomestilo pozdravljamo, saj pomeni ukinitev dodatnih stroškov za potrošnike.

Konec lanskega leta so Intesa Sanpaolo, NLB in UniCredit banka napovedale uvedbo novih nadomestil: za vsak dvig ali plačilo s kartico v tuji valuti (na prodajnem mestu ali spletu) bi svojim uporabnikom zaračunale dodaten strošek. Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo vse tri banke pozvali k preklicu napovedi, ki je pomenila uvajanje popolnoma novih nadomestil v škodo potrošnikov. Pozitivno so se odzvali le pri UniCredit banki, kjer nadomestila niso uvedli, Intesa Sanpaolo in NLB pa sta ga svojim komitentom začeli zaračunavati.

Konec letošnjega marca je Evropska komisija podala predlog za znižanje nadomestil za čezmejna plačila v evrih v celotni EU ter predlog za pravičnejše in bolj transparentne valutne konverzije pri plačilih s karticami. Oba ukrepa pomenita nižje stroške za potrošnike, zato jih pri Zvezi potrošnikov podpiramo in upamo na čimprejšnjo potrditev v Evropskem parlamentu. Na poziv komisije so se odzvali tudi pri NLB, saj so se odločili, da z 20. aprilom 2018 zamrznejo nadomestilo v višini 1,5 % od zneska dviga gotovine ali nakupa za procesiranje transakcij, ki niso v evrih. Odločitev NLB za potrošnike pomeni nižje stroške pri plačevanju v tujih valutah, na primer hrvaških kunah.

Komitenti NLB bodo od 20. aprila dalje plačali »le« običajno nadomestilo za dvig na bankomatu izven evro območja, ki znaša 1,03 % od zneska dviga, oziroma najmanj 2,5 € in največ 23 €. Ne glede na to, pri kateri banki ali hranilnici imate odprt bančni račun, gotovino dvigujte z debetno kartico (npr. Maestro) in nikakor za to ne uporabljajte kartic z odloženim plačilom (Mastercard, Visa), kjer so nadomestila bistveno višja. Pri plačilih izven evro območja vedno izberite »plačilo v lokalni valuti« in ne »plačila s konverzijo«, ki je zaradi razlik v menjalnih tečajih manj ugodno.

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA