Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
19. junij 2017

Predplačniška kartica za razliko od na primer debetne ali kreditne kartice ni vezana na vaš bančni račun, ampak morate nanjo naložiti denar, še preden začnete z njo nakupovati. Če vam kartico ukradejo, vam torej ne morejo izprazniti bančnega računa, ampak boste le ob znesek, ki je na kartici. To je zagotovo prednost te kartice. Kartica omogoča dober nadzor nad izdatki, zato jo lahko starši podarijo tudi otrokom za nakazovanje žepnine ali pa za plačevanje izdatkov na počitnicah. Pri večini ponudnikov lahko namreč kartico uporabljajo starejši od 15 let. Uporabna je lahko tudi za tiste, ki želijo kupovati na spletu, ne morejo pa dobiti kartice z odloženim plačilom. Kljub nekaterim prednostim pa so pomembna pomanjkljivost pogosto visoki in nepregledni stroški njene uporabe.

Predplačniške kartice, ki smo si jih ogledali, so del shem Visa ali Mastercard, zato ni treba skrbeti, kje boste lahko z njimi plačevali - sprejme jih večina trgovin, fizičnih in spletnih. Če imate zgolj predplačniško kartico, pa lahko težave nastanejo pri rezervaciji hotela ali pri izposoji avtomobila, saj nekateri ponudniki kot jamstvo za rezervacijo zahtevajo kreditno kartico.

Trenutno takšne kartice ponuja osem bank, tudi tistim, ki niso njihovi komitenti, nekatere kartice pa lahko vsakdo kupi v trafiki ali na bencinskem servisu. Pogoji za uporabo se med različnimi predplačniškimi karticami zelo razlikujejo, zato se vnaprej prepričajte, kako je npr. z omejitvami glede višine dnevnih transakcij, ali morda za spletne nakupe z varnejšo dvojno avtentikacijo potrebujete dodatno napravo ali čitalnik ...

Prepričajte se o stroških
Za uporabo predplačniške kartice boste plačali naročnino, ki je sicer občutno nižja, kot so članarine za uporabo kartic z odloženim plačilom. Le trije ponudniki, Gorenjska banka, Intesa Sanpaolo in Nova KBM, pa vam omogočajo brezplačno polnjenje kartice. Običajna tarifa za ta namen pri drugih ponudnikih je en (1) evro, strošek pa je pogosto odvisen od višine nakazanega zneska ali od načina polnjenja kartice. Skupni stroški uporabe kartice ob pogostih polnjenjih hitro narastejo. Nekateri ponudniki vam bodo zaračunali visoko provizijo tudi za plačila v tujih valutah, nadomestilo, če kartice ne boste dalj časa uporabljali, za dvige gotovine, ali pa za izplačilo sredstev, ki ste jih naložili na kartico. Pri izbiri kartice bodite torej pozorni na stroške, saj so med ponudniki občutne razlike.

Ponudba predplačniških kartic Mastercard in Visa (kliknite za povečavo)

predplacniske kartice 6-2017 tab

Avtor: Boštjan Krisper

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA