Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice

Se vam je kdaj zgodilo, da ste v tuji državi, kjer evro ni uradna valuta, želeli plačati s kartico, prodajalec pa vas je vprašal: "Želite plačilo v evrih ali lokalni valuti?". Vi pa ste pomislili: "Bolj enostavno bo v evrih, tako bom vsaj zanesljivo vedel, koliko bom plačal". Če ste izbrali evre, ste skoraj zagotovo plačali preveč.

Če v državi z drugo valuto plačujete s kartico, je plačilo običajno izvedeno v lokalni valuti, pretvorba (npr. iz hrvaških kun, zlotov ali dolarjev v evre) pa je opravljena po menjalnem tečaju vašega ponudnika kartic. Trgovec vam torej s tem, ko ponudi plačilo v evrih, ki so vam bolj domači, sicer omogoča izbiro, a pretvorba je v tem primeru opravljena po tečaju njegove banke, ki pa je praviloma precej slabši od tečaja vašega ponudnika kartic. Razlika je zaslužek na vaš račun, ki si ga razdelita trgovec in njegova banka.

Strošek takega nakupa bo v povprečju večji za okrog 5 odstotkov in na koncu dopusta se lahko tako nabere kar lep znesek. Sploh pa ni nujno, da vam bo trgovec pred plačilom ponudil izbiro, saj lahko kar namesto vas izbere plačilo v evrih in si tako priskrbi dodatno provizijo. Zato preden plačate s kartico v državah, ki ne uporabljajo evra, vedno preverite valuto plačila oziroma zahtevajte plačilo v lokalni valuti. Enako velja za dvigovanje na bankomatih v tujini, saj prav tako ponudijo izbiro v lokalni valuti ali v evrih.

"Brezplačen" dvig, ki stane tudi šest evrov
Zgovoren je primer naše članice, ki je na bencinski črpalki v Nemčiji s kartico Maestro dvignila 20 evrov. Nekaj dni kasneje je na svojem bančnem izpisku opazila, da ji je banka za dvig zaračunala 6,5 evra. Kaj se je zgodilo? Potrošnica je vedela, da ji banka za dvig gotovine na bankomatih v evrskem območju ne sme zaračunati več kot za dvig na bankomatu druge banke v Sloveniji. Preverila je cenik, kjer je, kot je pričakovala, pisalo: "Dvigi gotovine na bankomatih v Sloveniji in v državah EMU z evrom so brez nadomestila". Ko je v banki vprašala za pojasnilo, so ji pojasnili, da ji dodatnih 6,5 evra niso zaračunali oni, temveč banka, ki je lastnica bankomata. Temu so pritrdili tudi na Banki Slovenije, kjer je tudi prosila za pomoč. Dodali so še, da gre za posebno (dodatno) provizijo banke, ki je lastnica bankomata, in da njena banka nima na to nobenega vpliva, posledično pa ne more ukrepati tudi Banka Slovenije.

Kako se zavarovati pred nepotrebnimi stroški?
Za dvig gotovine ne uporabljajte kreditnih kartic, praviloma pa tudi ne predplačniških, saj so provizije zelo visoke!

Pri uporabi cenejše debetne kartice bodite pozorni na naslednje:

  • Tudi v Sloveniji so dvigi na bankomatih drugih in ne svoje banke vse dražji in le nekaj bank ne bo svojim komitentom za dvig nič zaračunalo. To so BKS Bank, Delavska hranilnica, DBS, Primorska hranilnica Vipava, Sparkasse in Sberbank banka (za 3 dvige mesečno).
  • V evroobmočju vam sicer vaša banka za dvig na bankomatu druge banke ne sme zaračunati več kot doma, lahko pa vas doletijo dodatni stroški lastnika bankomata. Zato bodite pozorni na informacije o dodatnih stroških dviga, ki so običajno na nalepkah v bližini bankomata ali na njegovem zaslonu.
  • Če potujete zunaj evrskega območja, še pred potjo v tujino v ceniku svoje banke preverite, koliko vam bodo zaračunali za dvige na bankomatih. Nadomestilo za takšno dvigovanje gotovine postaja vse dražje, zato bankomat raje uporabite redkeje in naenkrat dvigujte večje zneske.
  • Če vas bankomat povpraša, v kateri valuti želite izplačilo, vedno izberite lokalno! Pazite seveda tudi na dodatne stroške lastnika bankomata.
vip klicaj 2Očitno smo še zelo daleč od brezskrbnega plačevanja s kartico v EU, o čemer pogosto slišimo iz Bruslja in bančnih krogov. Bankomati in plačilni avtomati namesto enostavne poti za plačevanje ali dvigovanje gotovine vse pogosteje postajajo novo orodje za odiranje potrošnikov. V ZPS in drugih potrošniških organizacijah v EU smo prepričani, da bi morali prepovedati prakse, katerih edini namen je zaslužek na račun potrošnikov. Na Evropski komisiji so nam obljubili izboljšave. Upamo, da potrošnikom ne bo treba čakati predolgo.

Avtorja: Alina Meško, Boštjan Krisper

 

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA