Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
04. junij 2015

Predplačniške kartice so vse pogostejši del bančne ponudbe, za večino potrošnikov pa so še novost. Ogledali smo si ponudbo in ugotovili, da je takšna kartica za nekatere lahko primerna in ugodna rešitev za plačevanje.

S predplačniško kartico ne morete porabiti več denarja, kot ste ga nanjo naložili. Ta kartica za razliko od plačilne namreč ni vezana na vaš bančni račun. Preden jo lahko uporabite, morate nanjo (za razliko od kreditne kartice) najprej naložiti denar. Ko ste sredstva na kartici porabili, z njo ne morete več kupovati, dokler je ponovno ne napolnite.

Za koga pride v poštev?
Predplačniška kartica je zagotovo zanimiva rešitev za tiste, ki jim banka ni pripravljena odobriti kartice z odloženim plačilom. Gre predvsem za samostojne podjetnike in tiste, ki imajo majhne redne dohodke ali pa nimajo rednih dohodkov. Ti lahko tako pridobijo kartico mednarodnega izdajatelja, kot sta Mastercard ali Visa, s katero lahko na primer preprosteje kupujejo na spletu.

Takšna kartica pa je primerna tudi za druge, in sicer zaradi dobrega pregleda nad stroški in večje varnosti pred zlorabami. Z zlorabo predplačniške kartice vam ne morejo izprazniti bančnega računa, izgubite lahko le denar, ki je naložen na njej. Poleg gotovine in navadne plačilne kartice je lahko koristna na potovanju kot dodatno sredstvo za plačevanje. Zanimiva je tudi za otroke in mladostnike, ki na ta način lahko bolje nadzorujejo svoje izdatke, saj lahko s kartico porabijo le toliko denarja, kot so ga nanjo naložili starši ali pa so si ga z bančnega računa nakazali sami. Kartico lahko kot odrasli uporabljajo na svojih prvih poteh v tujino ter pri svojih spletnih in mobilnih nakupih.

Kdo jih ponuja?
Predplačniške kartice vam ni treba poiskati v svoji banki, ampak lahko razmislite tudi o drugih ponudbah. Predplačniške kartice Mastercard ali Visa ponujajo Banka Koper, Gorenjska in Hypo banka ter NKBM. Lahko pa jih dobite tudi v nekaterih podjetjih, na primer Paysafecard in Smartpaycard. Izdajatelj kartice pri teh dveh ponudnikih in pri Hypo banki ni banka, zato v primeru stečaja podjetja denar, naložen na kartico, ni zaščiten v okviru sistema za jamstvo vlog. Za potrošnike ne preveč prijazna je tudi odločitev Hypo banke, da za njihovo kartico ne velja slovenska, ampak avstrijska zakonodaja.

Če niste komitent banke izdajateljice, se boste morali za nakup kartice praviloma odpraviti do najbližje bančne poslovalnice te banke. Nebančno kartico pa lahko naročite tudi prek spleta, ali pa jo na primer kupite v nekaterih trafikah in na bencinskih servisih.

Ponudba je raznolika
Predplačniško kartico boste praviloma dobili v fizični obliki, pri NKBM, Paysafecard in Smartpaycard pa lahko dobite tudi virtualno kartico, ki jo boste uporabljali pri kupovanju na spletu. Smartpaycardova "simple kartica", za razliko od "premium kartice", omogoča le enkratno polnjenje, in sicer največ 250 evrov. Takšne kartice so prenosljive, zato jih lahko tudi podarite. Kartice so s soglasjem staršev dostopne tudi mladoletnim od določene starosti naprej. Paysafe poleg kartice Mastercard ponuja tudi kartice, ki so na voljo v apoenih od 10 pa do 100 evrov. Teh kartic ni mogoče ponovno napolniti, uporabite pa jih lahko za anonimen nakup spletnih storitev in iger na spletnih naslovih, označenih z logotipom Paysafe.

Vse kartice, ki jih ponujajo banke, omogočajo varnostni standard 3D Secure za preverjanje identitete uporabnikov kartic pri nakupih prek spleta. V primeru zlorabe velja, da bo banka krila povzročeno škodo nad 150 evri, seveda, če do zlorabe ni prišlo zaradi potrošnikove malomarnosti. Krajo ali sum zlorabe nemudoma sporočite izdajatelju.

Za predplačniško kartico ne potrebujete bančnega računa. Praviloma je povezana s posebnim računom, kjer se hrani denar, ki ga potrebujete za nakupe s kartico. Sredstva naložite na ta račun, ko jih potrebujete. To storite lahko na spletnem ali mobilnem portalu, ki je temu namenjen, praviloma pa so na voljo tudi druge možnosti: polnjenje v poslovalnici banke, z bančnim nakazilom, z Moneto. Odvečna sredstva lahko z računa praviloma tudi odvzamete, vendar je provizija za to dokaj velika.

Letna naročnina ni edini strošek!
Predplačniške kartice so na prvi pogled občutno cenejše od kartic z odloženim plačilom, pri katerih je povprečna letna članarina skoraj 20 evrov. Za predplačniško kartico, ki velja več let, običajno ne bomo odšteli več kot deset evrov.

Nekateri drugi stroški, ki jih zaračuna izdajatelj kartice, lahko uporabo občutno podražijo. Nekatere najpomembnejše stroške si lahko ogledate v tabeli.

Tabela: Ponudba predplačniških kartic Mastercard in Visa (kliknite za povečavo)

predplacniske kartice-maj2015 tab

Brezplačno polnjenje kartice omogočata le Banka Koper in NKBM, medtem ko velja pri drugih ponudnikih povprašati, kateri način polnjenja je najugodnejši. Zelo drago lahko postane predvsem pogosto nalaganje manjših zneskov. Le omenjeni dve banki omogočata tudi razmeroma ugodne dvige gotovine na bankomatih, pri drugih pregledanih karticah pa dvig na bankomatu zaradi večjih stroškov priporočamo le v nujnih primerih.

Nič kaj razveseljiv ni tudi dodaten strošek za izvedbo transakcij v tujih valutah pri Hypo  banki, Paysafecardu in Smartpaycardu, pri zadnjih dveh vas tudi ne bo razveselila dodatna mesečna naročnina, če kartice niste uporabljali 12 oz. 3 mesece.

Najprej se pozanimajte!
Nakup predplačniške kartice je lahko smiselna in ugodna odločitev, vendar pa se pred tem pozanimajte, kako boste lahko z njo kupovali in jo po potrebi spet napolnili.

Svetujemo, da se vnaprej pozanimate tudi o času, ki je potreben za to, da boste na kartico nakazani denar lahko tudi uporabljali, saj so ti roki odvisni od načina nakazovanja. In enako, kot to velja za vse kartice, ne pozabite preveriti tudi, kakšne so omejitve, ki jih ponudniki določijo za posamezne transakcije: kolikšen je lahko dnevni promet, kako je s polnjenjem kartice, z dvigi gotovine in kakšno je minimalno ter maksimalno dovoljeno stanje na kartici.

 

bs

 

Avtorja: Boštjan Krisper, Alina Meško

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA