Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
24. april 2015

Tisti, ki potujete v države, kjer ne uporabljajo evra, morate biti pri plačevanju in dvigih gotovine s kartico še bolj pazljivi.

Lahko se zgodi, da boste na plačilnem terminalu ali bankomatu dobili povsem nedolžno vprašanje, na primer: "Želite transakcijo opraviti v domači ali lokalni valuti?". Čeprav vsi instinktivno želimo plačati v domači valuti, je to lahko napaka, ki vas drago stane.

Če se odločite za domačo valuto, se bo namreč znesek nakupa obračunal po menjalnem tečaju upravljavca bankomata ali plačilnega terminala v hotelu. Ta pa je lahko precej manj ugoden kot menjalni tečaj Mastercarda ali pa Vise, ki je uporabljen pri plačilu v lokalni valuti. S transakcijo "v domači valuti" lahko za svoje evre dobite tudi do deset odstotkov manj. Za nakup v protivrednosti 300 evrov boste na primer lahko plačali 30 evrov več, kot bi sicer. Takšna praksa je najbolj znana na Poljskem, v Veliki Britaniji, Švici in Turčiji, opažena pa je bila tudi na Tajskem in v Dubaju.

Priporočamo, da ste pri izbiri načina plačila pozorni in da takrat, ko prodajalec opravi transakcijo namesto vas, izrecno zahtevate plačilo v lokalni valuti. Na splošno velja, da se je treba pred odhodom v tujino pripraviti tudi na plačila in si vnaprej zapisati ali pa sproti preveriti menjalni tečaj, torej si odgovoriti na vprašanje: "Koliko lokalne valute dobim za en evro?", da boste pri plačevanju lažje opazili morebitne razlike.

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA