Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
12. avgust 2014

Jeseni se mnogim uporabnikom bančnih kartic obeta pomembna novost. Takrat naj bi namreč naše banke začele izdajati nove kartice Maestro in Mastercard s tehnologijo NFC (near field communication), ki omogoča brezstično plačevanje. Tako pri nakupu ne bo več treba vtakniti kartice v režo na čitalni napravi, pri manjših plačilih pa večinoma tudi ne bo potreben vnos PIN-kode.

Kako deluje brezstična tehnologija? Na kartici, ki je opremljena s simbolom zvočnega signala, je čip, na katerem so shranjeni podatki, potrebni za plačilo. Čip te podatke s pomočjo majhne antene posreduje čitalni napravi. Ko se v trgovini na zaslonu blagajne prikaže znesek, ki ga moramo plačati, kartico le približamo čitalni napravi na razdaljo nekaj centimetrov. Signal, ki potrdi odobreno transakcijo, pomeni, da je bilo plačilo že sporočeno banki, ki je obremenila vaš bančni račun in vknjižila denar v dobro trgovcu.

Takšne kartice že uporabljajo v številnih evropskih državah, ponekod pa jih že nadomeščajo pametni telefoni, ki omogočajo brezstično plačevanje. Brezstična plačila tudi pri nas nikakor niso novost za tiste, ki že uporabljajo nekatere druge oblike takšnega načina plačevanja, na primer Urbano.

Komu koristi nova tehnologija?
Nove tehnologije bodo seveda veseli trgovci, saj takšno plačevanje poteka hitreje in zato omogoča prihranke v času in pri številu osebja na blagajnah. Prav tako se ga veselijo bankirji in ponudniki kartic, saj si obetajo, da bodo kartična plačila nadomestila večji delež malih gotovinskih plačil. To pa zanje pomeni dodaten zaslužek s provizijami.

Naj se zato veselimo tudi potrošniki? Ali pa naj raje zamerimo trgovcem, ki bi nas za čim več nakupov najprej radi čim dlje zadržali v trgovini, na blagajni pa bi se nas radi na hitro znebili, najbolje, še preden smo preverili, koliko smo pravkar zapravili? Najbrž je evforija za tistega nekaj privarčevanega časa na blagajni pretirana. Šele čas bo pokazal, ali se bo brezstično plačevanje z bančno kartico razširilo tudi tja, kjer imamo težave z gotovino, druge možnosti plačila pa so omejene ali zamudne (npr. plačilo na nekaterih avtomatih). Dokazati pa se bo moralo tudi v konkurenci z drugimi načini mobilnega plačevanja, kot sta na primer Moneta ali pa Urbana. Dan, ko bomo na ta način plačali vsako kavico in taksi, najbrž še ni tako blizu.

Kako je z zavarovanjem pred zlorabami?
Uspeh brezstičnega plačevanja bo odvisen predvsem od zaupanja potrošnikov. Po naših informacijah bomo lahko s kartico brez PIN-a (ta bo sicer enak tistemu, ki ga že zdaj uporabljamo za kartična plačila) poravnali plačila do 15 evrov. Predvidoma bo omejeno tudi število zaporednih plačil, ki jih bomo lahko opravili brez PIN-a. V sosednji Avstriji mora potrošnik vnesti PIN po vsakem četrtem plačilu. Izjema bodo transakcije v tuji valuti, kjer pa bo treba vedno vnesti PIN. To pomeni, da bo lahko lopov, ki je ukradel vašo bančno kartico, z računa ukradel do 60 evrov, ne da bi poznal vaš PIN. Seveda, če kartice niste prej preklicali. Če bodo določila o odgovornosti za to tehnologijo ostala enaka kot pri drugih karticah in negotovinskih plačilih, banka tega denarja zelo verjetno ne bo povrnila, četudi bi vam ne naprtila krivde za krajo. Zakon namreč določa, da potrošnik sam krije škodo takšne zlorabe do največ 150 evrov.

Potrošnik naj ima pravico izbire
Prav pomislek o varnosti je poleg dvomov o dodani vrednosti najpogostejši razlog, da mnogo potrošnikov v državah, kjer so brezstične kartice v ponudbi že nekaj let, ne uporablja tega načina plačevanja. Banke tako povzročijo veliko hude krvi prav s svojo odločitvijo, da bo vsaka nova izdana kartica opremljena s čipom za brezstično plačevanje, ne glede na to, ali si potrošnik to želi ali ne.

Od naših bank zato pričakujemo, da bodo pred izdajo nove kartice obvestile potrošnika o možnosti brezstičnega poslovanja, kartico s tako funkcionalnostjo pa mu bodo izdale le, če bo zanjo izrecno zaprosil. V naslednjih mesecih bo zanimivo opazovati, katere banke se bodo ravnale po željah in potrebah svojih strank in katere se bodo raje odločile, da bodo prisilno osrečile svoje stranke z zanje dobičkonosno tehnologijo.

Kako se torej odločiti? Brezstično bančno kartico uporabljajte le, če menite, da vam zares koristi. Čeprav tehnologija NFC za zdaj velja za varno, morate vedeti, da vsaka nova tehnologija na vaši kartici pomeni dodatno tveganje, ki ga morate upoštevati.

Avtor: Boštjan Krisper

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA