Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
06. januar 2020

Zlorabe brezstičnih kartic so po informacijah bank in izdajateljev kartic izjemno redke, a (nekateri) potrošniki si želijo plačevanje zneskov do 25 evrov brez vnosa PIN-a izključiti. To večina bank svojim komitentom omogoča, a ne vse. 

Banke in hranilnice smo vprašali, ali imajo njihovi komitenti možnost, da plačila brez vnosa PIN-a nastavijo na 0 evrov in s tem onemogočijo morebitne zlorabe, kjer bi tat ali najditelj kartice lahko opravil plačila brez PIN-a. Večina to omogoča brezplačno, zato navajamo le izjeme:

Abanka - ni mogoče izključiti, prav tako ni možno naročiti kartice brez brezstične funkcionalnosti.

Delavska hranilnica - izdajo kartico, ki se uporablja stično.

LON - ne omogočajo.

NLB - potrebno urediti v poslovalnici.

NKBM - znesek za brezstično plačilo brez vnosa PIN-a je določen s strani kartičnih sistemov, znesek se ne more spremeniti na 0.

Sberbank - prvič brezplačno v poslovalnicah, brezplačno v mobilni banki.

SKB - samo za debetno kartico preko spletne banke.

Le nekaj bank možnosti izključitve plačila brez vnosa PIN-a ne omogoča, zato se sprašujemo, zakaj. Če je sprememba višine zneska brez vnosa PIN-a mogoča pri večini, zakaj ne pri vseh? Slovenci smo brezstično tehnologijo zelo dobro sprejeli in jo radi uporabljamo, kar pa ne pomeni, da jo želijo v svojih denarnicah prav vsi. Menimo, da bi vse banke morale dati svojim komitentom možnost izbire pri brezstičnih plačilih oziroma pri plačilih brez vnosa PIN-a.

Razlike med bankami so tudi pri skupnem znesku plačil brez vnosa PIN-a. Večina bank je odgovorila, da je vnos PIN-a potreben, ko seštevek zaporednih plačil brez vnosa PIN-a preseže 50 evrov (Abanka, Addiko, Banka Sparkasse, Delavska hranilnica, DBS, NLB, NKBM, SKB UniCredit), pri nekaterih je ta znesek 150 (Intesa Sanpaolo, BKS, Gorenjska banka, Sberbank) oziroma 100 evrov (Lon), pri Primorski hranilnici Vipava pa 5 zaporednih plačil, torej prav tako največ 150 evrov.

 bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA