Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zdravila
Zdravila
07. julij 2015

Evropska komisija je na podlagi direktive o preprečevanju vstopa ponarejenih zdravil sprejela uredbo, ki določa obliko enotnega logotipa za spletne lekarne in tehnične zahteve, ki zagotavljajo njegovo pristnost. Logotip bo v celoti na voljo v drugi polovici leta 2015.

Evropski komisar za zdravje Tonio Borg je povedal: "Potrošniki se morajo pri kupovanju zdravil po spletu zavedati, da tvegajo nakup ponarejenih zdravil, če zdravil ne kupijo od dobaviteljev, ki zdravila zakonito prodajajo v spletni lekarni. Ponarejena zdravila so lahko neučinkovita, škodljiva ali celo smrtonosna. Da bi Komisija zavarovala potrošnike, je za spletne lekarne določila enotni logotip.“

Na ta logotip bodite pozorni na spletni strani internetne lekarne. V pravokotniku na levi strani bo zastava države članice EU, v kateri ima spletna lekarna sedež, besedilo pa bo prevedeno v uradni jezik oz. jezike te države.

Pri naslednjem spletnem nakupu zdravil
Najprej poiščite znak na spletni strani, prek katere nameravate kupiti zdravila, in kliknite nanj. Odpreti se mora spletna stran nacionalnega regulativnega organa, na kateri so navedene vse zakonite spletne lekarne in drugi zakonito pooblaščeni distributerji zdravil. Preverite, ali je `vaša´ lekarna navedena. Če je, nadaljujte z nakupom. V nasprotnem primeru ne kupujte prek izbrane spletne strani. Odločite se raje za zakonitega trgovca z zdravili na drobno, ki je naveden na spletni strani vašega nacionalnega regulativnega organa.

Kdaj bomo lahko videli prve logotipe?
Uredba naj bi začela veljati v naslednjih štirih do šestih tednih. Države članice imajo eno leto časa za pripravo na njeno uporabo. 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA