Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zdravila
Zdravila
23. oktober 2013

Jesen s svojimi toplimi barvami, možnostmi rekreacije in plodovi, kot so kostanj, gobe, prav vabi v naravo. A ob tem ne pozabite na klope, ki pa se lahko skrivajo tako v mestnih parkih in vrtovih kot tudi v gozdni podrasti. Klopi lahko prenašajo povzročitelje številnih bolezni, pri nas pa sta z vbodi klopov najpogosteje povezani lymska borelioza in klopni meningoencefalitis.

Za lymsko boreliozo je največ obolelih v skupini od 35 do 65 let. Katere bolezni pravzaprav prenašajo klopi, kako se lahko pred njimi zaščitimo, na katere znake, simptome moramo biti pozorni, če smo imeli klopa, pa smo povprašali prof. dr. Stanko Lotrič Furlan s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Ob tem velja kar takoj pojasniti, da se lahko na mestu vboda klopa po nekaj urah že pojavi rdečina, ki boli, srbi in peče, kar pa ne pomeni, da je bil klop okužen. Naša sogovornica je poudarila, da gre lahko le za toksično alergično reakcijo na mestu vboda.

vip vip 2Članek objavljamo v oktobrski številki 10/2013 revije za potrošnike VIP.

Klopom smo izpostavljeni vsi
"Klopom smo izpostavljeni vsi prebivalci Slovenije. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja tako letno obravnavamo več kot 500 bolnikov zaradi težav po vbodu klopa. Večina bolnikov po vbodu klopa nima težav, saj je znano, da prebivalci Slovenije pogosto dobijo klopa. Žal pa lahko klopi prenašajo tudi povzročitelje, kot so virusi, bakterije ali praživali. Slovenija tako velja za endemsko področje za klopni meningoencefalitis (KME), ki ga povzroča virus KME, lymsko boreliozo, ki jo povzročajo bakterije borelije lymske borelioze, in humano granulocitno anaplazmazo, ki jo povzroča bakterija Anaplasma phagocytophilum.” Tako je prof. dr. Stanka Lotrič Furlan predstavila tri bolezni, ki jih lahko dobimo v Sloveniji, če je bil klop okužen, in dodala: "Borelioza se pojavlja povsod po Sloveniji, KME pa na določenih območjih v večjem delu Slovenije.”

Klopi niso samo v gozdu!
Klopi niso le prebivalci gozdov, travnikov zunaj mest, ampak jih lahko najdemo tudi v urbanem okolju, v mestnih parkih, na zelenicah v vrtcih, vrtovih ... Sicer pa najdemo klope predvsem v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na domačem vrtu. Največ jih živi do nadmorske višine 600 m. Prezimijo v listju, v skorji drevesnih debel in v površinskih zemeljskih plasteh. Brž ko se temperatura tal poveča, postanejo dejavni. Ali je klop okužen ali ne, ne moremo vedeti, saj se na pogled ne razlikujejo.

Največ je okužb z bakterijo lymske borelioze  
Slovenci zaradi vbodov okuženih klopov najpogosteje zbolimo za lymsko boreliozo, nekoliko manj pogosto za meningoencefalitisom, medtem ko na leto zabeležijo le nekaj primerov humane granulocitne anaplazmoze. Zato bomo predstavili simptome le za prvi dve bolezni. Simptomi bolezni, če smo dobili okuženega klopa, se ne pojavijo takoj, zato je dobro vedeti, na kaj moramo biti pozorni. »Če so klopi okuženi z bakterijami borelije, se lahko pri posamezniku na koži po več tednih ali celo mesecih pojavi rdeča sprememba v obliki kolobarja - erythema migrans. Koža je na mestu vboda najprej rdeča. Rdečina, ki je lahko velika za dlan (lahko tudi večja), začne v sredini bledeti, robovi pa ostanejo rdeči in se širijo. Zato to kožno spremembo imenujemo tudi potujoča rdečina. Lahko se pojavi celo na drugem delu telesa, kjer klop sploh ni bil prisesan. Če na koži po vbodu klopa opazite sumljivo rdečino, morate takoj k svojemu zdravniku.

okuzbe zaradi vboda klopa rdecinaČe na koži po vbodu klopa opazite sumljivo rdečino, morate nemudoma obiskati osebnega zdravnika.

Lymsko boreliozo zdravimo z antibiotiki, pomembna pa je zgodnja prepoznava bolezni, saj je zdravljenje na začetku, torej, ko se na koži pojavijo spremembe, praviloma zelo učinkovito. KME pa je virusno vnetje možganov in možganskih ovojnic. Bolezen se pojavi 10 do 20 dni po vbodu okuženega klopa. Območje, kjer je največ okuženih klopov, lahko zamejimo s črto, ki poteka od Jesenic čez Škofjo Loko in Postojno do Kočevja, nato proti Litiji in prek Zidanega Mosta ter mimo Celja in Šentjurja. Za prvo fazo tipičnega poteka bolezni so značilni vročina, glavobol, slabo počutje ter utrujenost, ki trajajo nekaj dni do enega tedna. Po kratkotrajnem izboljšanju se bolezen ponovno razplamti (druga faza), tokrat v hujši obliki. Praviloma to pomeni povišano temperaturo, hujši glavobol, zelo slabo počutje; bolniki pogosto bruhajo in imajo otrdel vrat. Na mestu vboda klopa, okuženega z virusom KME, na koži praviloma ni opaznih sprememb. Največ ljudi zboli za klopnim meningoencefalitisom v poletnih mesecih, predvsem v juliju.

Če pri odstranjevanju ostane del klopa v koži, to ne pomeni nobene nevarnosti za nastanek bolezni.

okuzbe zaradi vboda klopa odstranjevanjeKako pravilno odstranimo klopa?
 1. Klopa primemo s koničasto pinceto, in sicer čim bliže koži, in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Pri tem ne smemo vrteti pincete levo ali desno, ampak potegnemo naravnost navzgor.
 2. Tudi dele klopa, ki ostanejo v koži, čim prej odstranimo.
 3. Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, krem, petroleja ali drugih mazil.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja RS

Kako po vbodu klopa pride do okužbe?
Ko pride klop na človeka, poišče primerno nežno mesto, kjer se na kožo prisesa tako, da porine svoj »rilec« globoko v kožo. Vbod ne povzroči bolečine, saj ima klopova slina anestezijski učinek. Zato pogosto ostane ugriz (predvsem pri otrocih) neopažen. Če je klop okužen z virusom klopnega meningoencefalitisa in (ali) s povzročiteljem lymske borelioze, lahko med sesanjem krvi prenese povzročitelja bolezni na človeka. Vbod okuženega klopa ne povzroči vedno okužbe, lahko pa poteka okužba tudi brez bolezenskih znamenj.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja RS

Pomembna je preventiva
okuzbe zaradi vboda klopa cepivoProti boleznim, ki jih povzročajo klopi, je na razpolago le cepivo proti virusu KME. Klopom se ne moremo izogniti, če želimo dejavno živeti v sožitju z naravo, zato moramo poskrbeti za preventivo. "Ko gremo v gozd ali naravo, je pomembno, da se primerno oblečemo (dolge hlače, svetla oblačila, majica z dolgimi rokavi, primerna obutev). Poleg primernih oblačil lahko uporabimo tudi razpršila, ki naj bi s svojim vonjem odganjala klope, vendar se moramo zavedati, da je njihov učinek kratkotrajen. Po vrnitvi se moramo natančno pregledati, saj je zelo pomembno, da prisesanega klopa čim prej odstranimo. Najprimernejši način je z uporabo pincete. Ko klopa odstranimo, razkužimo mesto vboda. Naj vas ne skrbi, če bo del klopa ostal v koži, saj zaradi tega ni nobene nevarnosti za nastanek bolezni, lahko pa povzroči vnetje (ognojek). Odstranjevanje klopov sodi k vzdrževanju osebne higiene, zato zdravniška pomoč ni potrebna, razen, če je klop prisesan tam, kjer bi lahko pri odstranjevanju prišlo do poškodbe (npr. na očesni veki),” je preventivne ukrepe predstavila prof. dr. Stanka Lotrič Furlan in dodala: "Cepljenje proti KME priporočamo vsem prebivalcem, ki živijo ali se pogosto gibljejo na območju, kjer so okuženi klopi. Priporočljivo je cepiti tudi otroke, stare več kot eno leto. Cepljenje pa priporočamo tudi popotnikom, ki so dalj časa na endemičnih območjih - v Sloveniji ali drugje v Evropi."

Kaj lahko sami naredite za zaščito pred klopi?
 1. Telo zaščitite z oblačili (na svetlih oblačilih bomo klopa prej opazili, gladka oblačila pa klopom otežijo oprijem).
 2. Nepokrito kožo zaščitite s sredstvi, ki odvračajo klope, t. i. repelenti.
 3. Ko se vrnete s travnika, iz gozda, zamenjajte oblačila in se oprhajte (ne pozabite na lasišče).
 4. Natančno preglejte telo.
 5. Če boste našli klopa, ga čim prej previdno odstranite.

Kdaj in kje se lahko cepite proti KME?
Naravo si hočeš nočeš delimo tudi s klopi in če se ne želite odpovedati rekreaciji, sprostitvi v naravi in delu na vrtu, poskrbite, da vas sobivanje ne bo ogrožalo. Če razmišljate o cepljenju, bo v prihodnjih mesecih pravi čas za uresničitev vaše namere. Cepljenje proti KME poteka celo leto, najbolje pa je, če se cepite nekaj mesecev, preden postanejo klopi dejavni. Mila zima in vlažna pomlad okrepita dejavnost klopov, nevarnost okužbe s klopi pa lahko traja od februarja do novembra, zato je cepljenje v decembru ali januarju najboljša odločitev. Za učinkovito cepljenje proti KME so potrebni trije odmerki cepiva. "Priporočljivo je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim razmikom, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo, še preden postanejo klopi dejavni," poudarjajo na Inštitutu za varovanje zdravje RS. Cepljenje izvajajo v vseh območnih zavodih za zdravstveno varstvo in izbrani zdravniki.

Cepljenje
Za učinkovito zaščito proti KME so potrebni trije odmerki cepiva: osnovno cepljenje in poživitveni odmerki.

okuzbe zaradi vboda klopa cepljenjeOsnovno cepljenje

 1. Prvi odmerek cepiva dobite kadarkoli med letom (priporočljivo v zimskih mesecih).
 2. Drugi odmerek dobite 1 do 3 mesece po prvem (priporočljivo v zimskih mesecih).
 3. Tretji odmerek sledi čez 9 do 12 mesecev.

Poživitveni odmerki
Prvi poživitveni odmerek cepiva dobite 3 leta po zadnjem osnovnem cepljenju, potem pa vsakih 5 let.

Po 50. oziroma 60. letu starosti (odvisno od vrste cepiva) je priporočljivo, da dobivamo poživitvene odmerke vsake 3 leta.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja RS

Cene cepljenja
Za en odmerek cepiva je treba odšteti od 25 do 35 evrov za otroke, za odrasle pa od 27 do 35 evrov. Nekaj cen smo zbrali v preglednici. Cene praviloma vključujejo tudi namenski pregled pred cepljenjem, vendar se o tem pravočasno prepričajte pri izbranem zdravniku. Preverili smo tudi cene pri posameznih zdravnikih – koncesionarjih. Cene se niso razlikovale od tistih, predstavljenih v preglednici.

Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije skladno s Programom cepljenja in zaščite z zdravili krije stroške cepljenja za dijake in študente, ki so pri praktičnih vajah izpostavljeni nevarnosti okužbe, delodajalci pa za zaposlene, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe z virusom KME.

Tabela - Cene cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu 

Ustanove, ki izvajajo cepljenje Cena enega odmerka za otroke/v €* Cena enega odmerka za odrasle/ v €
ZZV Celje 32 33
ZZV Koper 35 35
ZZV Maribor 35 35
ZZV Ljubljana 31 32
ZZV Novo mesto 29 31
ZZV Kranj 30 33
ZZV Nova Gorica 32,2 33,2
ZZV Murska Sobota 25,8 28,3
ZZV Ravne 32 33
ZD Ljubljana (Enote: Vič-Rudnik, Center, Bežigrad, Moste-Polje, Šentvid, Šiška) 31 32
ZD Novo mesto 29 29
ZD Bled 30,5 33
ZD Škofja Loka 30,5 33
ZD Ajdovščina 28 28
ZD Trebnje 26 27
ZD Domžale 28 30
ZD za študente Univerze v Ljubljani - 32
ZD Radlje 25 30
ZD Ivančna Gorica 35 35
* Ponekod ta cena velja do 16., drugje do 18. leta

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA