Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zavarovanje in pravice pacientov

"Slišala sem, da je mogoče dobiti napotnico tudi za alternativno metodo zdravljenja – akupunkturo. Zanima me, ali je to res. So nekonvencionalne metode zdravljenja res na voljo v okviru javnega zdravstva in katere? Kdo izda napotnico – specialist ali osebni zdravnik?"

Po pojasnilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je akupunktura mogoča na napotnico kot metoda protibolečinskega zdravljenja. Napotnico lahko izda osebni zdravnik ali pooblaščeni specialist, po lastni strokovni presoji, če meni, da bolnik to zdravljenje potrebuje, in ne na zahtevo pacienta. Pojasnili so nam, da je protibolečinsko zdravljenje z akupunkturo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja dovoljeno pri tistih bolezenskih stanjih, ki so posledica obolenja ali poškodbe mišičnoskeletnega ali živčnega sistema.

V določenih primerih je torej akupunktura na napotnico mogoča, saj je priznana kot komplementarna metoda zdravljenja v okviru storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Podobno lahko med komplementarne metode zdravljenja štejemo tudi magnetno terapijo (magnetoterapija) in manualno terapijo, ki ju izvajajo fizioterapevti.

Avtor: Matjaž Jakin

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA