Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zavarovanje in pravice pacientov

"Pred nekaj dnevi sem se odpravil po nakupih v trgovski center, kjer so me pred izhodom presenetili agenti ene od slovenskih zavarovalnic in mi ponujali sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ker sem zavarovanje že imel pri drugi zavarovalnici, sem jih najprej zavrnil, vendar so me z lepimi besedami in 'neverjetno' ponudbo prepričali, da sem podpisal pogodbo in s tem menjavo zavarovalnice. Šele doma sem ugotovil, da ponudba pravzaprav ni tako dobra in da bom v resnici za zavarovanje plačeval več kot do zdaj. Lahko novo sklenjeno zavarovanje odpovem, saj sem storil napako?"

Čeprav Zakon o varstvu potrošnikov za večino pogodb, ki so sklenjene zunaj poslovnih prostorov prodajalca, na primer na stojnici v trgovskem centru ali bencinski črpalki (domišljija zavarovalnih agentov ne pozna meja), potrošnikom daje pravico odstopiti od takih pogodb v roku 14 dni, to ne velja za zavarovalne pogodbe. Gre namreč za  t. i. pogodbe o finančnih storitvah, pri katerih je izrecno izključena pravica do odstopa od pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov. Ne glede na to se lahko z zavarovalnico poskusite dogovoriti, ali je takojšen odstop od zavarovalne pogodbe vseeno mogoč.

Dejstvo je, da so ponudbe zavarovalnic za dopolnilno zdravstveno zavarovanje precej podobne, zato kljub višji premiji razlika na koncu leta verjetno ne bo posebej velika. Obenem zavarovalnice ponavadi ponujajo za prestop k njim določene popuste in ugodnosti, zato je dobro vsako leto preveriti, ali se nam morda splača zamenjati ponudnika dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zamenjava je preprosta, in bi morala biti brezplačna. Pazite le, da vas hkrati ne prepričajo k sklenitvi še drugih zavarovanj, ki jih morda sploh ne potrebujete.
Vse informacije lahko dobite na spletu, zato ni treba obiskati agenta ali on vas. Prednost sklenitve zavarovanja prek spleta je tudi, da gre pri tem načinu za pogodbo na daljavo, kjer pa je mogoč odstop od pogodbe, in sicer v roku 14 dni od njene sklenitve (pri življenjskih in osebnih pokojninskih zavarovanjih pa 30 dni).

Matjaž Jakin

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA