Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zavarovanje in pravice pacientov

"Po več letih bivanja v tujini sem se vrnila v Slovenijo. Uredila sem si tudi zdravstveno zavarovanje ter želela izbrati osebnega zdravnika. Oglasila sem se v zdravstvenem domu v kraju na obrobju Ljubljane, vendar so me kar v dveh splošnih ambulantah odslovili. Ker ne vem, kako naprej, vas prosim za pojasnilo, kako je z izbiro zdravnika v Sloveniji ter ali me lahko v ambulanti zavrnejo?"

Kot zdravstveno zavarovana oseba imate pravico do izbire osebnega splošnega zdravnika, ginekologa in zobozdravnika.

Zdravnik, ki ima sklenjeno pogodbo z ZZZS in izpolnjuje pogoje za izbranega zdravnika, je dolžan sprejeti vse zavarovane osebe, ki si ga izberejo. Odkloni vas lahko le, če ima že preveč pacientov, kar pomeni, da v svoji dejavnosti za več kot 110 odstotkov presega povprečje opredeljenosti na območju izpostave ZZZS, kjer ima sedež dejavnosti. Za posameznega zdravnika lahko ta podatek dobite na ZZZS. Zavod ima tudi na svojem spletnem mestu www.zzzs.si objavljeno tabelo "Povprečje opredeljenih pri aktivnih zdravnikih". Podatek je naveden v koloni I "Doseganje povprečja". Zavod ažurira podatke 4x letno, in sicer aprila (podatki na dan 28. 2.), julija (podatki na dan 31. 5.), oktobra (podatki na dan 31. 8.) in januarja (podatki na dan 30. 11.). Podatki so informativni, saj se lahko stanje dnevno spreminja, zato v zdravstvenem domu zahtevajte točne podatke za posameznega zdravnika.

Če menite, da so vas v ambulanti zavrnili, čeprav imajo še prosta mesta, svetujemo, da se najprej pritožite na vodstvo zdravstvenega doma, če gre za zdravnika iz javnega zavoda. Če spora ne boste rešili, se lahko pritožite na pristojno območno enoto ZZZS. Pri zasebnih zdravnikih s koncesijo pa se lahko pritožite neposredno na pristojno območno enoto ZZZS.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA