Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zavarovanje in pravice pacientov

"Potrebujete mostiček? Izbrani zobozdravnik vam je pojasnil, da se morate, če ga želite dobiti hitro, odločiti za samoplačniško storitev, sicer boste nanj čakali več mesecev. Gre za nekaj zob v vidnem polju, zato se ne morete sprijazniti s čakalno dobo. Na vprašanje, koliko bi morali plačati za mostiček, so vam ustno predstavili okvirni znesek, predračuna pa niste dobili. Na koncu pa je bil znesek občutno večji. Zveni znano?!"

V ZPS ugotavljamo, da pacienti nimajo vira za primerljive informacije o cenah samoplačniških zdravstvenih storitev. Marsikdo, ki potrebuje zdravstveni poseg in seveda želi primerjati cene različnih ponudnikov, saj bo poseg zanj večji finančni zalogaj, hitro ugotovi, da to ni preprosto.

Zahtevajte pisni predračun stroškov zdravljenja!

Ne glede na to, ali gre za manjši ali večji poseg, zahtevajte predračun. To je vaša pravica. Zakon o pravicah pacientov namreč nalaga izvajalcem, da morajo pacientu, ki sam v celoti ali delno plača zdravstveno storitev, predhodno pripraviti pisni predračun o predvidenih stroških zdravstvenih storitev.

Predračun torej zahtevajte:

  • če boste zdravljenje v celoti plačali sami;
  • če imate sklenjeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, a boste morali za storitev kljub temu doplačati;
  • če imate sklenjeno samo obvezno zavarovanje in boste morali doplačati za storitve, ki jih sicer krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje.
Kakšne pa so vaše izkušnje?
Ste že kdaj zahtevali predračun? Se ga je izvajalec "držal", ali pa je na koncu brez predhodnega obvestila zahteval višje plačilo…? Sporočite nam svoje izkušnje na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. s pripisom "Pisni predračun
je moja pravica".

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA