Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zavarovanje in pravice pacientov

Ali morate v primeru, če zahtevate pri ginekologu kontracepcijsko sredstvo, ki ga ni možno dobiti na t. i. zeleni recept, tudi pregled v celoti plačati sami?

Pravica do svetovanja pri načrtovanju družine, kontracepciji, med nosečnostjo in porodom je ena od temeljnih pravic oseb, ki so obvezno zdravstveno zavarovane. Pravica ni vezana na to, ali si pacientka izbere kontracepcijo sredstvo, ki ga plača Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in ga zato dobi na t. i. zeleni recept, ali pa se odloči za sredstvo, ki je v celoti samoplačniško.

ZZZS v obeh primerih plača storitve svetovanja, zato tudi ginekolog  v javni zdravstveni mreži (v javnem zavodu oziroma ginekolog s koncesijo) v tem primeru pregleda ne bi smel zaračunati.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA