Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Šport
Šport
27. junij 2018

Pohodništvo je vedno bolj priljubljeno. Kako tudi ne? Hoja je zdrava in sproščujoča, za dosego ciljev potrebujemo le nekaj telesne vzdržljivosti, dobro voljo in vztrajnost. Na poti nas ves čas spremlja nahrbtnik, zato je pomembno, kakšnega izberemo. Zbrali smo nekaj nasvetov o tem, kakšne lastnosti mora imeti nahrbtnik, da nam bo na poti kar najbolje služil in nas čim manj oviral.

Sodobna športna oprema je prilagojena za točno določen namen uporabe, tudi nahrbtniki. Na trgu tako najdemo najrazličnejše nahrbtnike za pohodnike, planince, plezalce, kolesarje, smučarje in zahtevne popotnike. Najbolj opazne so razlike v obliki in velikosti, včasih tudi v materialih, še pomembnejše pa so razlike v podrobnostih, s katerimi proizvajalci bolj ali manj uspešno odgovarjajo na značilne potrebe pri različnih športnih dejavnostih. Na prvi pogled se zdi izbira nahrbtnika precej nezahtevna, za krajše izlete so povsem uporabni tudi preprosti modeli, resnične potrebe pa spoznamo šele na daljših, zahtevnejših podvigih.

Velikost
Prvo vprašanje, na katero moramo odgovoriti pred nakupom, je, kako dolgi bodo naši izleti in kam nas bo ponesla pot – po dolinah in ravninah, gričevju ali visokogorju. Za nekajurne izlete zadostuje manjši, 20- do 40-litrski nahrbtnik, medtem ko moramo pri večdnevnih pohodih že razmišljati o večjih, prostornejših izvedbah. Če bomo hodili po višjih hribih, bo v nahrbtniku več rezervnih in toplih oblačil, saj je v hribovitem svetu vreme manj stabilno in težje predvidljivo. Če moramo vzeti s seboj tudi spalno vrečo in podlago za spanje, potrebujemo še nekoliko večji nahrbtnik.

Hrbtišče
Za dolgo hojo je zelo pomembno, kako se nahrbtnik prilega hrbtu. Pri izbiri ustreznega hrbtišča moramo upoštevati predvsem telesno višino osebe, ki bo nahrbtnik nosila, ključna je razdalja med rameni in boki. Dimenzije hrbtišč niso enotne, zato bo izbira lažja, če najdemo nahrbtnike z nastavljivim hrbtiščem. Zanimiva možnost so modeli, ki jih izdelujejo v različnih velikostnih številkah (S/M/L/XL), tako kot oblačila. Nekateri proizvajalci upoštevajo, da je zgradba ženskega telesa drugačna od moškega, tako najdemo na trgu tudi "nahrbtnike za moške" in "nahrbtnike za ženske".

Večji nahrbtniki imajo v hrbtnem delu vgrajeno ogrodje iz kovine ali plastike, da ohranijo obliko in stabilnost. Na ogrodje napeta mreža je zaradi dobrega zračenja priljubljena izvedba hrbtišča, na katero prisegajo vsi, ki se odpravljajo v tople kraje ali se močneje potijo. Odprtine za odvajanje vlage so lahko tudi na naramnicah. Druge različice imajo oblazinjeno hrbtišče, ki je za boljšo zračnost rebrasto prešito, lahko je obdano z mrežico, da se material ne »lepi« na oblačila. Debelejše je oblazinjenje, manjši so točkovni pritiski na telo in tudi verjetnost, da bi nas nahrbtnik na dolgotrajnih pohodih žulil. Hrbtišče prehaja zgoraj v ergonomično oblikovani, običajno precej široki oblazinjeni naramnici, spodaj pa v prav tako široka in oblazinjena bočna pasova, ki objemata telo malo pod pasom. Naramnici sta v višini prsi speti s trakom, da ne zdrsneta z ramen. Za dobro namestitev nahrbtnika najbolj pomembna pravilna nastavitev dolžine naramnic in tesno prileganje bočnih pasov v pravi višini, da se teža nahrbtnika med nošenjem prerazporedi z ramen in hrbta prek bokov tudi na noge.

Funkcionalne lastnosti
Nahrbtnik ima običajno en velik osrednji prostor, le pri večjih je pod njim še del za spalno vrečo. Oba sta ločeno dostopna, pri nekaterih modelih ju je mogoče tudi združiti. Osrednji prostor se pri manjših nahrbtnikih zapira z zadrgo, pri večjih z vrvico in sponko, vse to prekriva kapa. Na vrhu te je priročen žep z zadrgo, v katerega shranimo drobnarije, ki jih potrebujemo med potjo: škatlo s prvo pomočjo, kompas, fotoaparat, nož, svetilko, zemljevid. Na notranji strani je lahko še en žep za hranjenje denarja, dokumentov in ključev. V večje žepe, ki so ob straneh in na sprednjem delu nahrbtnika, razporedimo bidon, energijski prigrizek, kapo, kremo za sončenje, očala, rezervno majico, vetrovko. Klasično obliko žepov, ki so moteči, ker po nepotrebnem »štrlijo« iz nahrbtnika, kadar so prazni, izpodrivajo raztegljive mrežice, ki so poleg tega tudi zračne in vanje lahko shranimo mokra oblačila. Žepa v bočnih pasovih sta ravno prav velika za telefon in žepne robčke.

Zelo praktični so dodatni dostopi do osrednjega prostora, najpogosteje so na bočni strani ali na dnu nahrbtnika, da hitro in brez težav dosežemo tudi stvari, ki so nekje spodaj. V nahrbtnikih je predviden tudi prostor za meh z vodo in namestitev cevke.

Pohodniški nahrbtniki imajo spredaj, na kapi ali spodaj več trakov in zank, s katerimi pričvrstimo pohodne palice, ko jih ne potrebujemo, zataknemo cepin, čelado, spalno podlago. Pri večjih nahrbtnikih lahko s kompresijskimi trakovi, ki so ob straneh, zmanjšamo dimenzijo nahrbtnika. Na podoben način lahko stisnemo tudi spodnji del nahrbtnika, ki je predviden za spalno vrečo.

Materiali
Pričakovali bi, da bodo nahrbtniki zaradi večje vzdržljivosti izdelani iz debelih in gostih materialov, a so pohodniški v želji po čim manjši teži iz razmeroma tankih tkanin. Za večjo vzdržljivost in zaščito pred vlago jih dodatno impregnirajo, vendar dežja ne zadržijo, zato so opremljeni z dežno prevleko, ki je običajno zvita v žepu v skrajnem spodnjem robu nahrbtnika. Kljub razmeroma nežnemu videzu tkanine proizvajalci obljubljajo, da je material trpežen in odporen tako proti drgnjenju kot tudi proti temperaturnim razlikam in soncu. Le dno in kapa nahrbtnika sta za boljšo zaščito notranjosti praviloma iz nekoliko močnejše tkanine. Nekateri naj bi imeli spodnji del celo iz neprepustnega materiala, da nahrbtnik ostane suh, če ga odložimo na mokro podlago.

Pazimo na težo
Nahrbtniki z ogrodjem so že sami po sebi nekoliko težji, a k skupni teži nahrbtnika največ prispevajo predmeti, ki jih shranimo vanj. Naša fizična zmogljivost ni neomejena, zato pred odhodom na pot skrbno pretehtajmo, kaj res potrebujemo na poti. Pazljivi bodimo tudi pri polnjenju nahrbtnika, težo razporedimo čim bolj enakomerno, da bomo nahrbtnik lažje nosili.

Da užitka ne bo pokvaril nahrbtnik
Na daljše pohode se torej podajmo le z dobro opremljenim nahrbtnikom, ki bo ustrezal našim potrebam. Kakovostni materiali in kakovostna izvedba so ključni za dolgoletno uporabo, zato pri izbiri ne glejmo preveč na ceno, kakovost bo verjetno dražja.

Avtorica: Dušica Breskvar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA