Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Očala na recept
Očala na recept
27. september 2017

"Ker slabo vidim, sem se v najbližji optiki pozanimal, kako je s pregledom vida in nakupom očal. Povedali so mi, da preglede opravljajo sami, toda samo, če očala kupim pri njih. Nekje pa sem prebral, da sem v okviru zdravstvenega zavarovanja upravičen do brezplačnih očal. Je to res?"

Če ste obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovani, ste upravičeni do očal brez doplačila, vendar zgolj pri optikih, ki imajo pogodbo z ZZZS in so pogodbeni dobavitelji medicinsko-tehničnih pripomočkov (kar bi morali imeti označeno z nalepko na vidnem mestu).

Očala dobite tako, da se pri zdravniku oftalmologu (okulistu) naročite za pregled vida, na podlagi katerega zdravnik izda t. i. naročilnico za pripomoček za vid. Tak pregled je brezplačen, če oftalmolog deluje v javni zdravstveni mreži (torej v javnem zavodu ali je zasebnik s koncesijo) in zanj ne potrebujete napotnice, naročilnico pa lahko nato uporabite v katerikoli optiki, ki je pogodbeni dobavitelj ZZZS.

Če vam ponudba očal, za katera ni potrebno doplačilo, ne ustreza, si lahko izberete tudi dražja (nadstandardna) očala, pri čemer se od cene očal odšteje znesek, ki ga krije zdravstveno zavarovanje, optik pa vam mora dati v podpis izjavo, da se strinjate z doplačilom za nadstandardna očala. Vedeti je treba tudi, da zavarovanje krije očala za bližino zaradi starostne slabovidnosti (bralna očala) le osebam, ki so starejše od 63 let.

Avtor: Matjaž Jakin

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA