Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Očala na recept
Očala na recept
10. september 2014

Pri naslednjem naročilu očal le izkoristite možnost, do katere ste kot zavarovana oseba upravičeni!

Ponekod lahko izbirate tudi med več kot 100 brezplačnimi okvirji
Strošek za očala lahko hitro preseže nekaj sto evrov, med potrošniki pa še vedno velja prepričanje, da je pot do očal "na recept" dolgotrajna in zapletena, ponudba očal brez doplačila pa zelo skromna. Vse to pa ne drži, kar je potrdila naša raziskava. Zato pri naslednjem naročilu očal le izkoristite možnost, do katere ste kot zavarovana oseba upravičeni.

faviconPreverite: ponudba brezplačnih okvirjev v optikah po Sloveniji

Do očal na naročilnico Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) oziroma "na recept" ste kot zdravstveno zavarovanja oseba upravičeni, če izpolnjujete pogoje, ki jih ugotovi okulist. Pravico do očal (stekla in okvirji) imate v cenovnem standardu, ki ga je določil ZZZS. Če želite nadstandardna očala (npr. dražji okvir, stanjšana stekla), vam bo optik pri plačilu priznal znesek, ki vam pripada na podlagi zdravstvenega zavarovanja, in sicer v višini cenovnega standarda ZZZS. Ta je npr. pri očalih za daljavo za najmanjšo dioptrijo od 42 do 100 evrov, pa do 300 evrov za največjo.

POZOR! Naj že kar na začetku opozorimo, da morate imeti za pridobitev brezplačnih očal sklenjeno tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj obvezno zdravstveno zavarovanje krije le 10 % vrednosti standardnega pripomočka za vid, 90 % odstotkov pa dopolnilno zavarovanje. In še: do bralnih očal na recept so upravičene le osebe, starejše od 63 let.

Kako do brezplačnih očal? Potreben je obisk oftalmologa, ki izda naročilnico.
Za uveljavljanje pravice do očal, ki vam pripada na podlagi zdravstvenega zavarovanja, morate najprej obiskati oftalmologa (po domače okulista), ki deluje v javni zdravstveni mreži. To je lahko zdravnik v javnem zavodu ali pa zasebnik s koncesijo. Ta vam bo po opravljenem pregledu izdal naročilnico za pripomoček za vid.

Za osnovni pregled za pridobitev naročilnice ZZZS za pripomoček za vid ne potrebujete napotnice za specialista. Na pregled se zgolj naročite pri enem od oftalmologov. Če potrebujete podrobnejši pregled pri specialistu zaradi morebitnih težav z očmi, pa boste potrebovali napotnico. Dobili jo boste pri svojem osebnem zdravniku.

Na pregled pri oftalmologu v javni zdravstveni mreži lahko čakate tudi do 12 mesecev. Ko smo med pripravo članka pregledovali čakalne dobe, pa smo ugotovili, da ga lahko ponekod opravite že v nekaj dneh, seveda po predhodnem telefonskem naročilu. Oftalmologa si lahko izberete kjerkoli, zato velja preveriti čakalne dobe pri posameznih izvajalcih. To lahko storite na spletnem portalu Zavoda za zdravstveno zavarovanje www.zzzs.si/cakdobe. V iskalniku izberite območno enoto ZZZS, kjer želite opraviti pregled, ter storitev "prvi pregled v okulistični spec. ambulantni dejavnosti - splošno".

Okulistične preglede ponujajo v sklopu svoje dejavnosti tudi optiki. Čeprav so ti pregledi večinoma brezplačni, pa vam oftalmolog, ki ne deluje v javni zdravstveni mreži, ne more izdati naročilnice Zavoda za zdravstveno zavarovanje, zato ne boste mogli dobiti očal brez doplačila oziroma ne boste mogli uveljaviti zneska, ki vam pripada za očala z naslova zdravstvenega zavarovanja.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več