Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

15. oktober 2019

Hladnejši meseci koži na rokah ne prizanašajo, zato smo evropske potrošniške organizacije še pred zimo preverile, kako kakovostne so kreme za roke, ki jih najdemo na policah trgovin in drogerij. Na velikem mednarodnem testu smo v laboratoriju in na praktičnem preizkusu preverili 50 različnih krem za roke, v številčni mednarodni konkurenci se je pomerila tudi legendarna slovenska `48-ka´.

Objavljamo rezultate za 22 izdelkov, ki jih lahko kupite v slovenskih trgovinah. Dobri izdelki so na voljo v vseh cenovnih razredih - testirali smo kreme za katere boste za 100ml odšteli od približno 1,4€ do približno 28€, povsem na vrhu pa je krema za katero ni treba seči globoko v žep.

A-Derma crème main
Alverde Handcreme Intensiv Granatapfel Karitébutter
Atrix Handcreme Intensive (pot)
Avène Cold Cream
Balea (dm) Handcreme Urea
Bioderma Atoderm mains & ongles ultra repair
Cien (Lidl) Hand cream SOS
EOS intensiv pflegende Hand Lotion Vanilla Orchid
Eucerin Urea Repair Plus
Garnier Intesive care repairing
Ilirija 48 zaščitna krema za roke
Kamill Hand - Nagelcreme
La Roche Posay Lipikar Xérand
Lavera Basis sensitiv Hand Cream
L'Occitane Karité, Handcreme
Neutrogena Handcreme unparfümiert Norwegische Formel
Nivea Handcreme intensive care
Shiseido Advanced Essential Energy
The Body shop Hemp hand protector
Vaseline Intensive care
Weleda Citrus Hand- und Nagelcreme
Yves Rocher Crème mains ultra nourissante

Kreme za roke smo kupili v trgovinah anonimno, kot običajni potrošniki. Proizvajalci na izbor niso imeli vpliva. Vzorce smo poslali v laboratorij, kjer smo učinkovitost vlaženja in ustvarjanja zaščitne plasti, na praktičnem delu preizkusa pa je vsak izdelek preizkusilo 30 potrošnic in potrošnikov. Preverili smo še vsebnost neželjenih kemikalij in označevanje.

Vlaženje (60 odstotkov skupne ocene): s korneometrom smo izmerili učinkovitost vlaženja na začetku testa in po končanem testiranju (14 dni). S tewametrom smo izmerili kako dobro kreme zaščitijo kožo na rokah in preprečujejo izhlapevanje vode – t. i. faktor TEWL (TransEpidermal Water Loss).

Uporaba (30 odstotkov skupne ocene)
Vsako kremo je ocenilo 30 udeležencev praktičnega preizkusa, ki so jo uporabljali dva tedna dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Med drugim nas je zanimalo, kako priročna je embalaža, kako se krema porazdeli, vpija, ali so roke po nanašanju mastne in lepljive ter kakšen je občutek na koži.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo, ali so izdelki označeni skladno s predpisi in ali so navedbe razumljive in čitljive. Z odvzemom točk smo kaznovali trditve, ki bi lahko zavedle potrošnike (na primer "hipoalergeno").

Kemikalije (0 odstotkov skupne ocene)
Na INCI seznamu smo preverili, ali izdelek vsebuje neželjene kemikalije kot so npr. hormonski motilci. V primeru, da izdelek vsebuje tovrstne kemikalije, smo omejili skupno oceno na največ 60.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več