Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

17. oktober 2019

"V naši družini uporabljamo ustno vodico. Kupili smo koncentrat 'One drop only', predvsem zato, ker prodajalec na deklaraciji navaja, da je to naravna formula brez barvil in konzervansov, vsebuje pa kombinacijo eteričnih olj. Ko smo poskušali ugotoviti, katera eterična olja vsebuje in ali je res brez barvil in konzervansov, smo ugotovili, da so sestavine navedene v latinščini, ki pa je ne razumemo. Zakaj so sestavine navedene v latinščini? Nam lahko poveste, katera eterična olja so med sestavinami?"

Zakonodaja o označevanju kozmetičnih izdelkov določa, da so sestavine napisane po nomenklaturi INCI, kar pa je zelo težko prevesti v potrošnikov jezik. S tem so se proizvajalci izognili prevajanju seznama sestavin (ta se začne z besedo `ingredients´). INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) je mednarodni standard za označevanje sestavin kozmetičnih izdelkov, uporablja se tako v Evropi kot v ZDA, Kanadi, na Japonskem …

V izdelku One drop only so predvsem eterična olja peperminta (menthe piperita) in mentola, klinčkov (eugenia caryophillus bud oil), listov sivke (salvia lavandula), timijana (thymol in tymus vulgaris) in listov mirte (melaleuca alternifolia leaf oil). Ta eterična olja delujejo baktericidno in dajejo osvežujoč zadah. Kot konzervansa sta dodana alkohol in benzyl benzoate.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA