Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

17. oktober 2019

"V naši družini uporabljamo ustno vodico. Kupili smo koncentrat 'One drop only', predvsem zato, ker prodajalec na deklaraciji navaja, da je to naravna formula brez barvil in konzervansov, vsebuje pa kombinacijo eteričnih olj. Ko smo poskušali ugotoviti, katera eterična olja vsebuje in ali je res brez barvil in konzervansov, smo ugotovili, da so sestavine navedene v latinščini, ki pa je ne razumemo. Zakaj so sestavine navedene v latinščini? Nam lahko poveste, katera eterična olja so med sestavinami?"

Zakonodaja o označevanju kozmetičnih izdelkov določa, da so sestavine napisane po nomenklaturi INCI, kar pa je zelo težko prevesti v potrošnikov jezik. S tem so se proizvajalci izognili prevajanju seznama sestavin (ta se začne z besedo `ingredients´). INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) je mednarodni standard za označevanje sestavin kozmetičnih izdelkov, uporablja se tako v Evropi kot v ZDA, Kanadi, na Japonskem …

V izdelku One drop only so predvsem eterična olja peperminta (menthe piperita) in mentola, klinčkov (eugenia caryophillus bud oil), listov sivke (salvia lavandula), timijana (thymol in tymus vulgaris) in listov mirte (melaleuca alternifolia leaf oil). Ta eterična olja delujejo baktericidno in dajejo osvežujoč zadah. Kot konzervansa sta dodana alkohol in benzyl benzoate.

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več