Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

14. oktober 2019

Papirnati robčki morajo biti dovolj močni, da zadržijo silo, ki nastane med usekovanjem. To lastnost smo preverili s testom razpoka. Druga pomembna lastnost je vpijanje tekočine, ki mora biti čim hitrejše. Z mehanskimi lastnostmi preizkušenih robčkov smo lahko zadovoljni, a testa s tem še nismo zaključili, saj smo preverili še njihovo kemijsko in mikrobiološko čistost. Razlike v ceni so velike – za 100 robčkov na testu boste odšteli od 0,66€ do 1,8€ - kaj pa v kakovosti?


dm Soft & Sicher Classic
Floralys (Lidl) soft & strong
Hofer Solo Premium
Natur (Mercator) Classic
Paloma Classic
Spar Lovely
Violeta Classic
Zewa Softis

Junija 2019 smo anonimno, kot običajni potrošniki, v večjih slovenskih trgovinah kupili osem vzorcev papirnatih robčkov, pakiranih v priročne zavoje. Vzorce smo poslali v laboratorij, kjer smo preverili njihove mehanske lastnosti, opravili smo tudi test kemikalij in mikrobiologije.

Razpok (25 odstotkov skupne ocene)
V laboratoriju smo s posebno membrano izmerili, kakšna sila je potrebna za razpok papirja do pretrganja. S tem testom smo simulirali silo usekovanja.

Vpijanje tekočine (30 odstotkov skupne ocene)
Robčke smo na predpisan način potopili v vodo in izmerili čas do popolne potopitve. Po 30 sekundah smo jih potegnili iz vode, odcedili in stehtali. Razlika med težo mokrega in suhega robčka pomeni njegovo vpojnost. Ocena je sestavljena iz ocene hitrosti vpijanja in vpojnosti.

Kemikalije (5 odstotkov skupne ocene)
Izmerili smo fluorescenco in morebitno prehajanje na druge materiale. Opravili smo test vsebnosti formaldehida in preverili prenos antimikrobnih sestavin.

Mikrobiološke lastnosti (30 odstotkov skupne ocene)
V laboratoriju smo preverili (morebitno) prisotnost aerobnih mezofilnih bakterij na površini robčkov in sporogenih bakterij v robčkih. Prav tako smo preverili morebitno pojavljanje plesni ali kvasovk. Odkrili jih nismo v nobenem vzorcu.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo embalažo robcev in iskali predvsem informacije o tem, ali ustrezajo kateremu od okoljskih certifikatov (Ecolabel, marjetica ...). Prav tako smo preverili, ali je označeno, da je surovina, torej papir, pridobljena iz trajnostnih virov (certifikata FSC ali PEFC). Točke smo odbili vzorcem, ki so vsebovali trditve, ki bi lahko zavedle potrošnike (na primer "dermatološko testirano").


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več