Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

15. julij 2019

Ko so temperature višje in oblačila tanjša, je čas za depilacijo. Mokro britje je še vedno med najbolj priljubljenimi načini, saj je preprosto, hitro in poceni. Kljub ne ravno dolgotrajnemu učinku je za mnoge prva izbira.

Na letošnjem testu smo preizkusili 24 ženskih brivnikov za enkratno in večkratno uporabo, zadnji omogočajo menjavo rezilne glave. Objavljamo rezultate za 19 izdelkov, ki so na voljo pri nas. Pogled na preglednico razkrije, da so tokratni rezultati res v širokem razponu – od brivnikov, ki so se izkazali zelo dobro (kar se na kozmetičnih testih ne zgodi ravno pogosto), do brivnikov, ki smo jim podelili oceno pomanjkljivo. Udeleženke testa so brivnike preizkusile na nogah, pod pazduhami in v predelu bikinija.

Brivniki za večkratno uporano
Balea Fantastique
Gillette Venus Comfort Glide Breeze
Gillette Venus Divine Sensitive
Nivea Protect&Shave Rasierer
Gillette Venus Snap with embrace
Gillette Venus Swirl 91
Ombia Ciara Mehrwegrasierer
Wilkinson Sword Hydro Silk 87
Wilkinson Sword Quattro For Women 85

Brivniki za enkratno uporabo
Beauty Kiss Einwegrasierer sensitive 31
Bic Miss Soleil Colour Collection 40
Bic Sensitive 1
Bic Soleil Bella
Bic Twin Lady
Cien Lady 2
Wilkinson Sword Extra 2 Beauty
Gillette Simply Venus
Gillette Simply Venus 4+2
Gillette Venus Tropical


Vse brivnike smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti.

Kako smo testirali?
Vsak izdelek je preizkusilo 15 uporabnic, starih od 18 do 65 let, ki so brivnik uporabljale osem tednov, dvakrat ali trikrat na teden (tako kot običajno). Vse udeleženke testa tudi sicer dlake redno odstranjujejo z mokrim britjem. Brivnike so preizkusile na nogah, v predelu bikinija in pod pazduhami. Enak preizkus so z vsakim brivnikom opravile tudi tri strokovnjakinje.

Omejitve: če je ocena za občutek na koži povprečna ali slabša, smo skupni testni rezultat znižali za 10 točk.

Britje (50 odstotkov skupne ocene): uporabnice in strokovnjakinje so med drugim ocenile hitrost britja, britje na neravnih in težje dostopnih delih, kako blizu površja britev odreže dlako in občutek gladkosti na koži po britju.

Občutek na koži (30 odstotkov skupne ocene): udeleženke in strokovnjakinje so ocenile drsenje brivnika po koži ter na neravnih in težje dostopnih delih, fotografirale so poškodbe in zapisale število poškodb pri britju. Zapisale so tudi oceno za draženje kože.

Uporaba (20 odstotkov skupne ocene): udeleženke in strokovnjakinje so ocenile ergonomijo in obliko izdelka ter preprostost čiščenja. Kemikalije v brivnikih (0 odstotkov skupne ocene): preverili smo seznam sestavin.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več