Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

01. julij 2019

Zaščita za vsak dan. Letos med preizkušenimi izdelki, ki jih prodajajo v Sloveniji, nismo odkrili večjih težav, a na mednarodnem testu smo preizkusili tudi pršilo The Ritual of Karma Sun Protection Milky Spray znane kozmetične znamke Rituals, ki pred sevanjem UVB ščiti manj, kot je zapisano na embalaži. 

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >


dm alverde Vitamin Sonnenmilch
dm Sundance Sonnenmilch
Eucerin Sensitive Protect Sun Spray Transparent Dry Touch
Garnier Ambre Solaire UV Water
Hofer Ombia Sun Ultra Sensitive Sonnenspray
La Roche-Posay Anthelios XL Invisible Mist
Müller Lavozon
Nivea Sun Schutz & Pflege Sonnenmilch
Shiseido Expert Sun Aging Protection Lotion Sonnenmilch

Vse izdelke za zaščito pred soncem smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kako smo testirali
Na mednarodnem testu smo preizkusili 9 sredstev za zaščito pred soncem z visoko ali zelo visoko zaščito SPF (30, 50 ali 50+). Vzorce smo kupili med februarjem in aprilom 2018, zapisane cene so veljale v začetku junija 2018.

Obljubljena zaščita (35 odstotkov skupne ocene)
Zaščita UVB: v nadzorovanem laboratorijskem okolju smo prostovoljce izpostavili določeni količini sevanja UVB (in vivo). Na testna polja smo nanesli sredstvo za zaščito pred soncem in preverili rezultat obsevanja. Na testu so sodelovali prostovoljci z vsemi tipi kože.
Zaščita UVA: sredstva za zaščito pred soncem smo po natančno določenem standardnem protokolu nanesli na prozorno plastično ploščico in ugotavljali, koliko sevanja UVA prehaja na drugo stran ploščice (in vitro). Vrednost smo delili z obljubljenim zaščitnim faktorjem UVB. Če je bil rezultat višji od tretjine, je sredstvo test uspešno prestalo.

Učinek vlaženja (20 odstotkov skupne ocene)
Vlaženje smo v laboratoriju ugotavljali z corneometrom, napravo, ki meri vsebnost vlage v roženici. Meritve smo opravili na notranji strani podlakti pri 20 prostovoljcih šest ur po nanosu, vsako uro. Vrednosti smo primerjali s kremo, ki ima dober učinek vlaženja.

Uporaba (25 odstotkov skupne ocene)
Iztiskanje pri 20 °C/40 °C: sredstva so prostovoljci preizkušali pri 20 in 40 °C s suhimi in mokrimi rokami, pri čemer so ugotavljali, kako preprosto jih je mogoče iztisniti.
Nanašanje, vpijanje, občutek na koži: prostovoljci so ocenili konsistentnost in mazljivost, po nanosu sredstev pa lepljivost, vpijanje, beljenje kože in občutek na koži.
Obstojnost: vzorce smo hranili 24 ur pri minus 5 °C in deset dni pri 40 °C. Strokovnjaki so ocenili, ali se je izdelek kakor koli spremenil.

Mikrobiološka kakovost (0 odstotkov skupne ocene)
Ocenili smo število bakterij v vzorcih in preverili vsebnost določenih mikroorganizmov. Preizkusili smo še, ali so konzervansi sposobni ubiti bakterije, ki smo jih vnesli v vzorec.

Oznake in embalaža (20 odstotkov skupne ocene)
V to oceno spadajo navodila za uporabo, opisi in trženjske trditve ter način, kako je sredstvo pakirano.

Zmanjšanje ocene
- Če vzorec vsebuje dišavo BMHCA (Lilial), skupna ocena ne more biti višja od pomanjkljivo.
- Če je ocena za zaščito UVA ali UVB nezadovoljivo, ocena za obljubljeno zaščito in skupna ocena ne moreta biti višji.
- Če je ocena za opise in trženjske trditve nezadovoljivo, je lahko ocena za oznake in embalažo največ eno oceno višja.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

 

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več