Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

16. maj 2019

Pogovarjali smo se z Gajo Udovič, diplomirano kozmetičarko, predsednico komisije za pedikuro pri delovni skupini za pedikuro in sodelavko oddelka za kozmetiko na Visoki šoli za storitve (VIST).

favicon Preverite rezultate testa: kreme za stopala


test krem za stopala v cem se razlikuje pri pedikerju

V čem se nega pri pedikerju razlikuje od tiste doma?
Pediker ima na voljo več instrumentov, kozmetičnih izdelkov, aparatur in naj bi imel tudi več znanja, da lahko naredi kakovostnejšo pedikuro. Ustrezna pedikura pri ustrezno usposobljenih pedikerjih je posebej pomembna pri bolj problematičnih stanjih, še posebej pri osebah z diabetesom. 

Večina salonov ponuja klasično pedikuro, nekateri posebej izpostavljajo tudi medicinsko. V čem je razlika? 
V praksi se pojavlja več različnih izrazov, s katerimi poskušajo ponudniki opozoriti na svojo ponudbo in pritegniti stranke, a v Sloveniji nimamo uradne klasifikacije. Srednješolski učbenik deli pedikuro na estetsko in medicinsko; prva naj bi zajemala postopke, s katerimi noge olepšamo (odstranjevanje poroženele kože, otiščancev in plitvih kurjih očes na lahko dostopnih mestih, oblikovanje in lakiranje nohtov) in lajšamo težave zaradi utrujenih nog (masaža nog). Medicinska pedikura pa zajema še sanacijo ragad (razpok) na stopalih, vraščenih nohtov, odstranjevanje globljih kurjih očes, oskrbo žuljev, protetiko in nego nog oseb z diabetesom. Žal ugotavljamo, da je razumevanje teh pojmov zelo različno, izraz medicinska pedikura pa pogosto zavajajoče uporabljen za promocijo oziroma povečevanje zaupanja strank.

Te in vrsto drugih težav na področju pedikure poskušamo urediti v okviru pobude, ki jo vodi oddelek za kozmetiko na Visoki šoli za storitve. V okviru delovne skupine za pedikuro (DSP) smo pripravili predlog klasifikacije pedikure po tipih, ki ga bomo v kratkem posredovali v formalno obravnavo pristojnim organom. Pripravljamo še javna seznama formalne (pozneje še dejanske) usposobljenosti in izkušenj izvajalcev ter ustreznih nosilcev pedikerske dejavnosti, pa tudi vzpostavljanje povezave z zdravstvenim sistemom.

V nekaterih primerih lahko pravočasni obisk pri pedikerju prihrani obisk pri zdravniku. Kdaj, na koliko časa je potreben obisk pri pedikerju? 
Pravočasen, predvsem pa reden obisk (osebe brez večjih težav vsaj dvakrat na leto) lahko prepreči resnejše zaplete, zaradi katerih bi bil potreben obisk pri zdravniku. Tako strankam večkrat uspešno pomagamo pri sanaciji glivičnih nohtov, odstranimo kurje oko in omilimo bolečine zaradi kurjih očes, saniramo ragade (razpoke) na stopalih, ki bi lahko pomenile vstopno mesto za okužbe (kar lahko pri osebi z diabetesom vodi tudi do amputacije noge), vraščene nohte, s primernim oblikovanjem nohtov in nasveti pa preprečujemo, da do tega sploh pride. Tudi sicer delujemo preventivno. Dobro usposobljena pedikerka lahko opazi tudi morebitno nevarne spremembe, ki vzbujajo sum na kožnega raka, periferne nevroishemije, nevropatije in druga obolenja ter stranko napoti v nadaljnjo obravnavo k zdravniku.

Kako naj doma skrbimo za stopala? Nam lahko zaupate kakšen uporaben nasvet za nego?
Stopala je treba po prhanju vedno dobro, a nežno obrisati, še posebej med prsti. Priporočam, da za stopala uporabljate drugo brisačo kot za preostale dele telesa, če pa že uporabljate isto, naj bodo stopala zadnja na vrsti. V družini naj vsak uporablja svojo brisačo in pribor za nego stopal, saj tako preprečimo prenos morebitnih okužb na preostale člane. V suho kožo na stopalih je dobro enkrat do dvakrat na dan vtreti vlažilno-okluzivni izdelek. Sploh poleti, ko je pojav suhe poroženele kože na stopalih pogostejši, je poroženelo kožo koristno odstranjevati s strgali (ne z rezili!), a ne več kot enkrat na deset dni, saj pogosto strganje pospešuje nastajanje poroženele kože. Ljudje, ki imajo zaradi sladkorne ali drugih bolezni težave s stopali, so gibalno omejeni ali slabše vidijo, naj nego stopal prepustijo strokovnjaku, sami pa, če je le mogoče, poskrbijo za redno vsakodnevno nego.

Pedikure se lahko loti "skoraj vsak". Kako prepoznati strokovnjaka?
Žal se pogosto dogaja, da se pomena ustrezne strokovne usposobljenosti pedikerja ljudje zavedo šele, ko se pojavijo zapleti zaradi neustrezne obravnave. S pedikuro se ukvarjajo mnogi, ki imajo opravljen le kratek tečaj iz pedikure, nimajo pa primerne predhodne izobrazbe. Ravno zaradi slabe usposobljenosti si upajo delati stvari, ki jih niti ne znajo niti jih ne bi smeli. Po drugi strani se pedikure bolj ali manj učijo v srednjih kozmetičnih in deloma zdravstvenih šolah, kjer dobijo tudi nekaj drugih potrebnih temeljnih znanj, v okviru sistema nacionalnih poklicnih kvalifikacij, na najvišji ravni pa v okviru visokošolskega študija kozmetike, ki daje najbolj celovito znanje na tem področju. Del pedikerk ima visoko zdravstveno ali podobno izobrazbo. Tako je spekter usposobljenosti zelo širok in tudi dobro usposobljenih izvajalcev je vedno več (žal tudi neustrezno usposobljenih), a laik težko prepozna strokovnjaka, pravega nadzora nad izvajalci z vidika usposobljenosti pa ni. Inšpekcijske službe nadzirajo predvsem zagotavljanje minimalnih higienskih pogojev, a praksa kaže, da je tudi to marsikje težava.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA