Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

16. november 2022

S katero električno zobno ščetko si boste najbolje očistili zobe? Potrošniške organizacije jih testiramo vsako leto, zato lahko z našimi nasveti lažje izberete dober izdelek. Električne zobne ščetke namreč niso poceni. Najboljše na testu stanejo tudi več kot 150 evrov.

Vabimo vas, da si rezultate testiranja električnih zobnih ščetk ogledate v našem novem primerjalniku.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.

Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene

  • Odstranjevanje zobnih oblog: 50%
  • Priročnost: 25%
  • Baterija: 20%
  • Glasnost: 5%
  • Skupna ocena: 100%

Odstranjevanje zobnih oblog (50 odstotkov skupne ocene)

Najpomembnejša lastnost dobre zobne ščetke je, da je učinkovita, da torej učinkovito odstrani zobne obloge. Vsako preizkusi 20 udeležencev testa, 10 žensk in 10 moških, starih od 18 do 65 let, vsi imajo zdrave zobe. Osem ur pred testom si ne umijejo zob.

Najprej izperejo usta s posebno tekočino, da je količina zobnih oblog na zobeh jasno vidna. Zobni higienik oceni, koliko zobnih oblog je na zobeh, oceni tudi vsak zob posebej. Nato si ščetkajo zobe z električno zobno ščetko dve minuti: 30 sekund vsako četrtino.

S posebno tekočino ponovno obarvamo morebitne ostanke zobnih oblog, zobni higienik pa določi količino zobnih oblog za posamezen zob. S primerjavo stanja pred ščetkanjem in po njem ocenimo učinkovitost odstranjevanja zobnih oblog.

Priročnost (25 odstotkov skupne ocene)

Udeleženci ocenijo priročnost oziroma preprostost uporabe zobne ščetke. Po preizkusu odstranjevanja zobnih oblog med drugim ocenijo občutek v ustih, priročnost držala, stopnjo vibracij in preprostost zamenjave glave ščetke.

Baterija (20 odstotkov skupne ocene)

V laboratoriju izmerimo, koliko časa zobna ščetka deluje z enim polnjenjem baterije. Vedno jo vključimo za dve minuti in nato za nekaj časa odstavimo. Izmerimo tudi, koliko časa traja polnjenje baterije. Kot standard smo določili, da bi morala biti načeloma popolnoma napolnjena v 12 urah, tako da je napolnjena zvečer, če jo zjutraj damo v polnilnik.

Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)

V laboratoriju izmerimo stopnjo glasnosti, svoja opažanja zapišejo tudi udeleženci testa.

Glave ščetke in načini čiščenja

V preglednici (in spletnem primerjalniku) je zapisan podatek, kakšno kombinacijo držala, glave ščetke in načina čiščenja smo preizkusili – za to kombinacijo velja tudi ocena. Če smo naprimer testirali držalo Oral-B iO-6 White s ščetko Ultimate Clean v načinu čiščenja Daily Clean, končna ocena velja samo za to kombinacijo.

Z enakim držalom in glavo ščetke ter drugim načinom čiščenja lahko najverjetneje dobimo drugačen rezultat. Enako velja za katero koli drugo glavo ščetke.

Različni rezultati največkrat niso posledica različne učinkovitosti ščetk pri odstranjevanju zobnih oblog, ampak so posledica tega, da pri intenzivnejših načinih ščetka močneje vibrira, povzroča več hrupa, baterija pa se hitreje izprazni.

Intenzivnejši način ščetkanja torej ne daje vedno boljšega rezultata. Preizkušamo z več glavami ščetke in načini ščetkanja. V primerjalniku je naveden najboljši rezultat testa za posamezno držalo ter podatek, s katero glavo ščetke in načinom ščetkanja je bil rezultat dosežen.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več