Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

22. december 2017

Evropske potrošniške organizacije smo na ekspertno skupino za kozmetiko (v njej sodelujejo predstavniki posameznih držav članic, industrije in potrošniških organizacij) pri Evropski komisiji naslovile pobudo naj ne sprejme novega pristopa do kemikalij, ki sodijo med karcinogene, mutagene in hormonske motilce (CMR substance), ki ga predlaga Komisija.

Potrošniške organizacije, združene v Evropsko potrošniško organizacijo BEUC, močno nasprotujemo pristopu Komisije, katerega posledica je lahko nepotrebno tveganje za zdravje potrošnikov. Ne strinjamo s spremenjenim pristopom Komisije, ki ne temelji več na leta 2009 sprejetem pristopu v Kozmetični Regulativi. Novi pristop zmanjšuje moč Komisiji kot zakonodajalcu in je v nasprotju s sprejeto zakonodajo.

V čem je problem?
Lani je Evropska komisija objavila, da CRM substance niso več avtomatično prepovedane v kozmetičnih izdelkih. Prepoved mora biti po novem sprejeta z aneksi k Kozmetični Regulativi (Aneks II).

Kakšna so tveganja?
Menimo, da novi pristop pomeni nižanje ravni zaščite potrošnikov. Če prepoved ni avtomatična, lahko proizvajalci v recepturah uporabljajo CRM kemikalije, dokler jih Komisija ne uvrsti na seznam Aneksa II Kozmetične Regulative. To pomeni, da lahko proizvajalci v recepturah trenutno uporabijo približno 200 CRM kemikalij, ki niso uvrščene na seznam, tudi v kozmetiki za otroke.

Kaj sedaj?
17. Novembra bi države članice morale glasovati o novem pristopu, ki ga je predlagala Komisija, a je bilo glasovanje odloženo zaradi nasprotovanja nekaterih držav (Belgija, Danska, Finska, Francija, Grčija, Litva, Portugalska in Švedska). Kot smo izvedeli, predstavniki Komisije sedaj lobirajo pri teh državah, da bi na prihodnjem sestanku ekspertne skupine (predvidoma konec februarja) podprle spremembe.

Preberite pismo v celoti (v angleščini).

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA