Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

15. november 2017

Na primerjalnem testu kakovosti balzamov za ustnice se je pokazalo, da lahko le-ti predstavljajo tveganje za zdravje. Balzami za ustnice so eden izmed najbolj uporabljanih kozmetičnih izdelkov, ki ga uporabljajo potrošniki vseh starostnih skupin in obeh spolov.

V okviru testa na katerem je sodelovalo 8 potrošniških organizacij, med njimi tudi Zveza potrošnikov Slovenije, smo odkrili problematična mineralna olja (MOSH/MOAH) v številnih balzami za ustnice: izmed 58 preizkušenih, je MOSH in/ali MOAH vsebovalo kar 32 izdelkov.

Vas zanimajo rezultati testiranja balzamov za ustnice? Na voljo bodo v reviji ZPStest, ki izide 23. 11. 2017

Postanite član ZPS
Naročite svoj izvod
Naložite si mobilno aplikacijo ZPStest

appandroidAndroid  appios iOS

Prejšnji teden smo evropske potrošniške organizacije pisale evropski komisarki za notranji trg, indistrijo in podjetništvo Elzbieti Bienkowski in jo pozvale naj Evropska komisija prouči problematiko in določi najvišje dovoljene vrednosti MOSH in MOAH v balzamih za ustnice.

favicon Preverite: rezultati testiranja balzamov za ustnice

Preberite pismo (v angleščini)

Vprašanje o tem je Komisiji zastavil tudi evropski poslanec Claude Rolin (EPP).

Zakonodaja EU dovoljuje uporabo mineralnih olj v kozmetiki, če proizvajalec pozna celotno zgodovine predelave surovine. Surovina pa mora biti brez karcinogenih primesi. Kakor kažejo trenutne raziskave, mineralna olja v kozmetičnih izdelkih niso problematična, saj naj skozi zdravo kožo ne bi prehajala. Drugače je z izdelkih, ki jih vnesemo v telo, npr. balzamih za ustnice ali pršilih za nos. Redni uporabniki `pojejo´približno 4 balzame za ustnice na leto, to pa prispeva k skupni količini zaužitih mineralnih olj.

MOSH in MOAH
MOAH (mineral oils aromatic hydrocarbons) nasičeni ogljikovodiki. Kompleksna mešanica aromatičnih ogljikovodikov. So potencialno karcinogeni. Evropska agencija za varno hrano ima jasno stališče: živila ne smejo vsebovati MOAH. 
MOSH, problematični predvsem iz skupine C16-C35 (mineral oils saturated hydrocarbons). Nalaga se v telesu. Poizkusi na živalih so pokazali, da lahko akumilacija MOSH v telesu povzroči vnetje jeter, vranice in bezgavk. Evropska agencija za varno hrano je objavila, da je količina MOSH, ki jo vsakodnevno zaužije potrošnik `potencialno zaskrbljujoča´. 

Dopolnitev informacije
Danes smo izvedeli, da je Evropska Komisija na našo prošnjo vključila problematiko mineralnih olj v balzamih za ustnice na sestanek delovne skupine za kozmetiko, ki bo 17. 11. 2017. To je odlična priložnost, da predstavimo svoja stališča o tej problematiki Komisiji in strokovnjakom iz držav članic. 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več