Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

19. april 2017

Laki za nohte sodijo med kozmetične izdelke, v katerih je veliko različnih kemikalij. Kot je pokazal pregled, ki ga je opravila partnerska potrošniška organizacija iz Danske Forbrugerrådet Tænk, se lahko med njimi pogosto skrivajo tudi takšne, ki na naše telo ne vplivajo najbolje. Na drugi strani pa obstajajo tudi laki brez problematičnih kemikalij.

Oznake: težko je dobiti informacijo o sestavinah
Na lakih za nohte ne boste našli ekoloških oznak, zato je treba natančno pregledati seznam sestavin (INCI). In tukaj že naletimo na prvo težavo: če je seznam na samem izdelku, so črke tako majhne, da jih je praktično nemogoče prebrati. Včasih jih tudi odkriti ni mogoče, saj je seznam sestavin pogosto prekrit z nalepko s črtno kodo izdelka, ki jo je treba odlepiti, da pridemo do informacije.

nezazeljene kemikalije v lakih za nohte3Seznam INCI sme biti na t. i. sekundarni embalaži, kar pomeni na ali v škatlici, v kateri je steklenička z lakom (če se proizvajalec odloči za takšen način pakiranja). Zakonodaja proizvajalcu tudi dovoljuje, da so lahko sestavine pri majhnih kozmetičnih izdelkih, pri katerih zaradi njihove velikosti ali oblike ni mogoče priložiti ali pritrditi etikete, nalepke, traku ali kartice, navedene na letaku ali v knjižici, ki mora biti v neposredni bližini izdelka. V praksi pa se to zgodi le redko in najverjetneje bomo potrebovali pomoč prodajalke, da bomo našli informacije.

Pri oznakah velikost, barva in oblika črk niso predpisane, tisti, ki spremljate naša testiranja pa veste, da na testih kozmetičnih izdelkov preverimo in ocenimo tudi ustreznost označevanja. Z odvzemom točk kaznujemo tiste izdelke, ki seznam INCI zapišejo pod nalepko, na kateri je običajno črtna koda izdelka. To je sicer dovoljeno, a se nam takšen način informiranja potrošnikov ne zdi ustrezen, saj je nerealno pričakovati, da bo potrošnik pred nakupom odlepil vrhnjo nalepko, preveril sestavine in potem izdelek z odlepljeno nalepko postavil nazaj na polico.

Inšpektorji so zadovoljni. Ko smo za mnenje glede dostopnosti seznama INCI povprašali zdravstveni inšpektorat, ki nadzoruje označevanje kozmetičnih izdelkov, smo dobili naslednji odgovor (del odgovora navajamo dobesedno): "Inšpektorji ugotavljajo, da je potrošnikom v večini primerov na prodajnem mestu na voljo sestava majhnih kozmetičnih izdelkov, pri katerih iz praktičnih razlogov ni mogoče, da bi bil seznam sestavin na etiketi, nalepki, traku ali kartici ali na priloženem lističu. Knjižice s sestavo so običajno na poličkah, kjer so na voljo kozmetični izdelki, ali visijo ob strani. Ali je neprijetno povprašati trgovko za knjižico, je potrošnikova subjektivna odločitev. Zakonodaja to dopušča in zavezanci ter odgovorne osebe to možnost uporabljajo. Druga možnost je uporaba nalepk, ki so izdelane in označene tako, da se lahko delno odmaknejo in potrošnik tako dobi dodatne informacije na omejenem prostoru majhnega izdelka."

Kemikalije smo v članku namenoma poimenovali z originalnimi imeni, s katerimi so navedene v seznamu sestavin (INCI), da jih boste na izdelku lažje prepoznali.

Laki lahko vsebujejo kemikalije, ki motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem
Pogosti kemikaliji, ki sta v lakih in sodita med neželene, sta predvsem benzophenone-1 in triphenylphosphate, obe pa lahko motita delovanje žlez z notranjim izločanjem (v nadaljevanju EDC). Benzophenone-1 je ultravijolični filter, testiranje na živalih pa je pokazalo, da lahko moti hormonski sistem. Triphenylphosphate uporabljajo kot mehčalo. Izpostavljenost neželenim kemikalijam v lakih za nohte sicer ni zelo problematična, saj kemikalije čez zdrav noht ne prehajajo v telo. Ker vemo, da smo ljudje vsakodnevno izpostavljeni koktajlu različnih kemikalij, pa je zagotovo bolje, če se ravnamo po previdnostnem načelu `manj je bolje´ in se kemikalijam izognemo, če je le mogoče. In pri lakih se jim lahko izognemo, saj nekateri proizvajalci ponujajo tudi izdelke, ki dokazano ne vsebujejo neželenih kemikalij. Žal je med pregledanimi izdelki več takšnih, ki jih vsebujejo.

Evropska komisija je v kozmetiki odobrila uporabo nekaterih kemikalij v nano obliki, ki ne škodijo uporabniku, če jih nanašamo na zdravo in nepoškodovano kožo. Pod tem pogojem so odobreni tudi nanodelci Silica (nano) CI 77266, ki jih vsebujejo nekateri pregledani laki. Nanodelci v obliki pršila so v kozmetičnih izdelkih prepovedani.

Pozor: podatki o vsebnosti kemikalij v lakih za nohte, ki jih navajamo v nadaljevanju, veljajo le za zapisane barvne odtenke in ne za vse lake iste blagovne znamke! (kliknite za povečavo)

laki

Kakšne so vaše izkušnje glede dostopnosti seznama sestavin INCI na manjših kozmetičnih izdelkih? Veseli bomo vaših odzivov na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA