Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

12. oktober 2016

Naši danski kolegi so že vrsto let zelo dejavni na področju kemijske varnosti. Zadnji dve leti s finančno pomočjo danske vlade intenzivno preverjajo kemijsko varnost izdelkov široke potrošnje – od tehnologije (mobilni telefoni in igralne konzole), oblačil, opreme za otroke (vozički in plastične posode za malico), do kozmetičnih izdelkov. Tokrat predstavljamo njihove ugotovitve o šamponih. Vsebnost kemikalij so preverili kar v 72 šamponih, mi pa predstavljamo rezultate 17 izdelkov, ki jih lahko kupimo tudi v naših klasičnih ali spletnih trgovinah.

Pri šamponih so preverjali, ali vsebujejo kemikalije, ki sodijo med alergene ali med hormonske motilce (EDC). Za ponazoritev, koliko kemikalij vsebujejo šamponi, smo uporabili semafor. Zelena luč, kar bi pomenilo, da šampon ne vsebuje omenjenih kemikalij, ni zasvetila pri nobenem od šamponov, za katere objavljamo informacijo. Z oranžnim semaforjem so večinoma označeni šamponi, ker vsebujejo dišave, ki bi lahko povzročile alergijsko reakcijo. Če niste alergični na katero od dišav, jih lahko uporabite brez skrbi, saj so dišave v šamponih manj problematične kot npr. v mleku za telo, saj šampon izperemo. Še bolj strogi so bili preizkuševalci do izdelkov, ki vsebujejo hormonske motilce, ali pa snovi, ki so potencialni alergeni, oziroma snovi, ki škodijo okolju. Med sedemnajstimi izdelki, ki jih objavljamo, je več kot polovica (10) takšnih, pri katerih je zasvetila rdeča luč.

rrdecaAussieAussie Miracle moist shampoo

+ Ne vsebuje hormonskih motilcev in rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo.

-Vsebuje alergene konzervanse (Methylchloroisothiazolinone in Metilizotiazolino) in parfume, med drugim dišavo Limonen, ki sodi med pogoste alergene. Vsebuje tudi onesnaževalce okolja (Tetrasodium edta).

rrdecaAussieVAussie Aussome Volume shampoo

+Ne vsebuje rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo.

-Vsebuje hormonske motilce (Methylparaben, Butylparaben, Propylparaben in Ethylparaben), alergene konzervanse (Methylchloroisothiazolinone in Metilizotiazolinon) in parfume, med drugim Benzyl salicylate, Eugenol, Hexyl cinnamal, Linalool, Citronellol, Amyl cinnamal, Limonene in Hydroxycitronellal. Vsebuje tudi onesnaževalce okolja (Tetrasodium edta ).

roranznaDoveDryDove Pure Care Dry Oil

+Ne vsebuje hormonskih motilcev, rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo, in drugih potencialno alergenih snovi.

-Vsebuje dišave in kemikalije, ki onesnažujejo okolje.

rrdecaDoveOxigenDove Oxygen Moisture

+Ne vsebuje hormonskih motilcev in rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo

-Vsebuje potencialno alergene snovi (konzervans Dmdm hydantoi), dišave (Amyl cinnamal, Benzyl alcohol, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Hexyl cinnamal, Limonene in Linalool) in kemikalije, ki onesnažujejo okolje (Limonene).

roranznaGarnierFrucGarnier Fructis Strength and Shine normal hair

+Ne vsebuje hormonskih motilcev, drugih potencialno alergenih snovi ter kemikalij, ki onesnažujejo okolje.

-Vsebuje dišave: Benzyl alcohol, Linalool, Hexyl cinnamal, Amyl cinnamal. Vsebuje rastlinski ekstrakt Citrus limon peel extract (citrus medica limonum peel extract), ki sodi med snovi, ki pogosto povzročajo alergijo.

roranznaGarnierUltraGarnier Ultra doux Nourishing shampoo avocado oil & shea butter

+Ne vsebuje hormonskih motilcev, rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo, in drugih potencialno alergenih snovi. Ne vsebuje kemikalij, ki se nalagajo v okolju.

-Vsebuje dišave (Benzyl alcohol in Hexyl cinnamal).

rrdecaHSHead & shoulders Anti-dandruff shampoo Classic clean

+Ne vsebuje hormonskih motilcev, rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo, in drugih potencialno alergenih snovi. Ne vsebuje kemikalij, ki se nalagajo v okolju.

-Vsebuje potencialno alergene snovi (konzervansa Methylchloroisothiazolinone in Methylisothiazolinone) in dišave (Hexyl cinnamal in Linalool).

rrdecaJFJohn Frieda Luxurious volume shampoo

+Ne vsebuje hormonskih motilcev, rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo.

-Vsebuje potencialno alergene snovi (konzervansa Methylchloroisothiazolinone in Methylisothiazolinone), dišave, ki so potencialno alergene (Benzyl alcohol, Linalool, Butylphenylmethylpropional) in kemikalije, ki onesnažujejo okolje (Disodium edta).

rrdecaLPDSLa Roche- Posay Kerium DS intensive shampoo anti-dandruff

+Ne vsebuje hormonskih motilcev, rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo, in drugih potencialno alergenih snovi in kemikalij, ki onesnažujejo okolje.

-Vsebuje potencialno alergene snovi (konzervans Iodopropynyl butylcarbamate) in potencialno alergene dišave.

roranznaLPKeriumLa Roche-Posay Kerium extra gentle physiological gel-shampoo

+Ne vsebuje hormonskih motilcev, rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo, in drugih potencialno alergenih snovi in kemikalij, ki onesnažujejo okolje.

-Vsebuje potencialno alergene dišave.

rrdecaElseva1L´Oreal Elseve anti-breakage repairing shampoo

+Ne vsebuje hormonskih motilcev, rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo, in drugih potencialno alergenih snovi.

-Vsebuje potencialno alergene dišave (Limonene, Linalool, Benzylsalicylate, Benzyl alcohol, Citronellol, Butylphenylmethylpropional in Hexyl cinnamal) in onesnaževalec okolja (Limonene).

roranznaElseve2L´Oreal Elseve Color-Vive care shampoo

+Ne vsebuje rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo, in drugih potencialno alergenih snovi in kemikalij, ki onesnažujejo okolje.

-Vsebuje hormonske motilce (Ethylhexyl methoxycinnamate in Bht) in potencialno alergene dišave (Benzyl alcohol, Benzyl salicylate, Linalool, Alpha-isomethyl ionone, Geraniol, Butylphenylmethylpropional, Citronellol in Hexyl cinnamal).

roranznaMoroccanMoroccanoil Hydrating shampoo

+Ne vsebuje hormonskih motilcev, rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo, in drugih potencialno alergenih snovi. Ne vsebuje kemikalij, ki se nalagajo v okolju.

-Vsebuje potencialno alergene dišave (Butylphenylmethylpropional, Hydroxyisohexyl3-cyclohexene carboxaldehyde, Linalool in Alpha-isomethyl ionone).

rrdecaPantenePantene Pro-v Repair & Protect

+Ne vsebuje hormonskih motilcev in rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo.

-Vsebuje potencialno alergene snovi (konzervansa Methylchloroisothiazolinonein Methylisothiazolinone), dišavi, ki sta lahko potencialno alergeni (Linalool, Hexyl cinnamal), in onesnaževalec okolja (Tetrasodium edta).

rrdecaschw1Schwarzkopf Gliss Hair Repair Total Repair Shampoo

+Ne vsebuje rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo, in drugih potencialno alergenih snovi ter kemikalij, ki onesnažujejo okolje.

-Vsebuje hormonski motilec (Methylparaben) in dišavo, ki je potencialno alergena (Linalool).

roranznaschw2Schwarzkopf Gliss Hair Repair Ultimate Color shampoo

+Ne vsebuje hormonskih motilcev, rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo, in drugih potencialno alergenih snovi.

-Vsebuje dišave, ki so lahko potencialno alergene (Linalool, Limonene, Benzyl salicylate in Hexyl cinnamal) in onesnaževalec okolja (Limonene).

rrdecasyossSyoss Keratin hair perfection shampoo

+Ne vsebuje rastlinskih ekstraktov, ki bi lahko povzročili alergijo, in drugih potencialno alergenih snovi ter kemikalij, ki onesnažujejo okolje.

- Vsebuje hormonski motilec (Methylparaben) in potencialno alergeni dišavi (Linalool, Hexyl cinnamal).

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA