Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

28. julij 2014

Zdravstveni inšpektorat je opravil nadzor nad spletno prodajo kozmetičnih izdelkov. Kot opozarjajo, na nekaterih spletnih straneh niso objavljeni podatki o pravni osebi, ki izdelke trži, ali pa je le ta kljub temu, da posluje v Sloveniji in so informacije in navedbe na spletni strani v slovenščini, registrirana v tujini.

V takšnih primerih pa je inšpekcijski nadzor in ukrepanje zdravstvenih inšpektorjev onemogočeno.

Zato potrošnikom svetujejo, da še pred nakupom poiščejo informacije o tem, pri kom sploh kupujejo, saj, če boste kupovali kozmetične izdelke na spletnih straneh pravnih oseb s sedežem v Sloveniji, so ti ponudniki pod nadzorom slovenskih inšpekcijskih organov, uveljavljanje morebitnih reklamacij ali pritožb pa je zaradi tega bistveno lažje.

Največ kršitev pri spletni prodaji kozmetike je bilo v zvezi zavajajočimi navedbami o izdelkih, kar je v nasprotju z Uredbo o kozmetičnih izdelkih, ki določa, da se "kozmetičnim izdelkom pri označevanju, dostopnosti na trgu in oglaševanju ne sme z uporabo besedil, imen, blagovnih znamk, slik ter simboličnih in drugih oznak pripisovati značilnosti ali funkcij, ki jih v resnici nimajo" oziroma Uredbo o izvajanju Uredbe (ES) o kozmetičnih izdelkih, ki pravi, da na kozmetičnem izdelku, ne sme biti navedb, da "lahko kozmetični izdelek pozdravi bolezni, motnje v delovanju organov ali telesne hibe".

Ugotovitve sicer niso nič novega, saj smo pretiravanja o učinkovitosti kozmetičnih izdelkov že vajeni.

faviconPreverite dejstva, ne obljube
 Test izdelkov za zaščito pred sonem za otroke z visokim zaščitnim fakotorjem
 Test krem proti gubam

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA