Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

26. november 2020

Skozi zgodovino so se uporabljale različne oblike britvic, ki so se razlikovale po videzu in načinu uporabe, a namen je bil vedno enak – čim bolj natančno odstraniti neželene dlake in hkrati na moškem obrazu pustiti čim manj sledi britja – ureznin, rdečice in razdražene kože. Čeprav so na voljo tudi aparati za suho britje, ki so morda preprostejši za uporabo, klasično mokro britje še vedno uporablja veliko moških. A to ni najbolj poceni. Približno 80 evrov na leto je strošek mokrega britja z najboljšimi izdelki na testu.

Preizkusili smo 25 različnih brivnikov za mokro britje, objavljamo rezultate za 13 izdelkov, ki jih lahko kupite v slovenskih trgovinah. Deset jih omogoča menjavo rezilne glave, trije brivniki so za enkratno uporabo. Zanje boste odšteli od dva do približno 15 evrov.

Brivniki z zamenljivo glavo
dm Balea Man Precision5 Flex-Pro
Gillette Fusion5
Gillette Fusion 5 Proglide
Gillette Mach3
Gillette Skinguard
Lidl Cien Men Shark 5 Blade
Müller Aveo Men 5+1 Klingen
Wilkinson Sword Hydro 3
Wilkinson Sword Hydro 5
Wilkinson Sword Protector 3

Brivniki za enkratno uporabo
dm Balea Men 3-Klingen Einweg Rasierer
Gillette Blue 3 Smooth
Wilkinson Sword Extra 3 Sensitive

Vse izdelke smo kupili v trgovini. Proizvajalci na izbor izdelkov niso imeli vpliva. Izdelki so bili na praktičnem delu testiranja skladno s pravili potrošniškega primerjalnega testiranja anonimizirani.

Kako smo testirali
Preizkusili smo 25 brivnikov, 17 z možnostjo menjave rezilne glave in 8 za enkratno uporabo. Objavljamo rezultate za 13 izdelkov, ki jih lahko kupite pri nas. Vse izdelke smo skladno s pravili primerjalnega potrošniškega testiranja anonimizirali. Če je brivnik za obstojnost rezil dobil oceno pomanjkljivo, je bila skupna ocena lahko le za 10 točk višja.

Učinkovitost britja (35 odstotkov skupne ocene)
Pri praktičnem preizkusu je sodelovalo 23 moških, starih od 18 do 65 let, ki so si vsak dan obrili brado po metodi »razdeljenega obraza« – polovico obraza z enim brivnikom in polovico obraza z drugim, vsak brivnik so preizkusili dvakrat.

Vsi so imeli normalno do močno brado in normalno do občutljivo kožo na obrazu.

V drugi skupini z 22 udeleženci smo preizkušali, kako temeljito brivnik obrije tridnevno brado na obrazu, bradi in vratu ter na težje dostopnih predelih, na primer pod nosom. Udeleženci so svoje ugotovitve zapisali v poseben vprašalnik.

Občutek na koži (30 odstotkov skupne ocene)
Vsi udeleženci so ocenili občutek na koži, ali koža po britju peče, ocenili so rdečico in poškodbe na njej. Poleg tega so strokovnjaki posebej ocenili temeljitost britja in stanje kože (rdečica, poškodbe …).

Obstojnost rezil (25 odstotkov skupne ocene)
Na tem delu testa je vsak brivnik preizkusilo 20 udeležencev z močno brado. Brivnik so uporabili tolikokrat, da so rezila postala topa, koža pa je bila po britju razdražena.

Uporaba (10 odstotkov skupne ocene)
Uporabo je ocenilo 45 udeležencev: drsenje rezil po koži, kako se ročaj prilega roki, menjavo rezil in čiščenje brivnika ter embalažo.

Nevarne snovi
Pri vseh izdelkih iz plastike smo v ročajih preverili prisotnost ftalatov in policikličnih aromatskih ogljikovodikov. Pri nobenem brivniku nismo zaznali omenjenih kemikalij.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več