Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

26. junij 2020

Zelo dobri izdelki z žepu prijazno ceno, a žal tudi letos en izdelek testa ni opravil. Potrošniške organizacije redno testiramo sredstva za zaščito pred soncem, letos smo v laboratorij poslale 19 izdelkov, ki so namenjeni otrokom, objavljamo rezultate za 13 izdelkov, ki so na voljo v slovenskih trgovinah in na spletu. Letos smo testni program nekoliko spremenili in nismo preizkušali vodoodpornosti izdelkov, saj se je na preteklih testih izkazalo, da je treba zaščito v vsakem primeru obnoviti. Preverili pa smo, kako učinkovito vlažijo kožo. Tu so se med izdelki pokazale razlike.

Otroška koža je občutljiva, zato potrebuje dobro zaščito pred močnimi sončnimi žarki, ne le na dopustu ob morju, bazenih ali v gorah, temveč vsak dan, tudi na igrišču, terasi ali balkonu. Kateri izdelki so se letos na testu izkazali tako dobro, da jih lahko priporočimo?


Avène Eau Thermale Kinder-Sonnenspray
dm Sundance Kids Sensitiv Sonnenmilch
Eco Cosmetics Baby & Kids Neutral Sonnencreme für sehr sensible Haut
Eucerin Sensitive Protect Kids Sun Lotion
Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Expert+ Anti-Sand Spray
Hofer Ombra Kids Sun Milk
La Roche-Posay Anthelios Dermo-Kids Wet Skin Gel
Ladival Für Kinder Sonnenschutz Spray
Lidl Cien Sun Kids Sonnencreme
Müller Lavozon Kids Med Sonnenmilch
Nivea Sun Kids Schutz & Pflege Sonnenspray
Spar Sun Kiss Junior Sonnenmilch
Weleda Baby & Kids Sun Edelweiss Sensitiv Sonnenmilch

Vse izdelke smo kupili v trgovinah, proizvajalci oz. trgovci na izbor niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Omejitev ocene
Če je izdelek dobil oceno nezadovoljivo za razmerje med filtroma UVA in UVB, tudi skupna testna ocena ni mogla biti višja.

Če je bila ocena za učinkovitost vlaženja pomanjkljiva ali slabša, je bila lahko skupna ocena le za 10 točk višja.

Skladnost zaščite z označenim zaščitnim faktorjem (35 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo, ali izdelek res zagotavlja takšno zaščito, kot je navedena na embalaži. Za to smo uporabili metodo HDRS (hibridna difuzna odsevna spektroskopija). Pri preizkusu učinkovitosti filtra UVB so sodelovali prostovoljci, ki smo jim na hrbet nanesli izdelek in kožo izpostavili nadzorovanemu UVB-sevanju. Učinkovitost filtra UVA smo preizkusili v laboratoriju: na steklo smo razmazali izdelek in preverili, koliko UVA-žarkov prepušča. Če izdelek tega dela testa ni opravil, smo meritev opravili tudi »in vivo«, na prostovoljcih. Iz rezultatov obeh meritev smo izračunali razmerje med zaščito UVA in UVB.

Učinkovitost vlaženja (20 odstotkov skupne ocene)
Kako dobro izdelek navlaži kožo, smo preverjali s posebno napravo – korneometrom, ki meri kapacitivnost povrhnjice. Čim bolj vlažna je koža, večja je njena kapacitivnost, saj voda pospeši gibanje ionov v električnem toku. Primerjali smo stopnjo vlažnosti kože na podlahti, namazane s standardnim izdelkom, in stopnjo vlažnosti kože, namazane s testiranim izdelkom. Meritve smo opravili na začetku preizkusa in šest ur po nanosu izdelka. Za vsak izdelek smo opravili meritve pri 20 udeležencih testa.

Uporaba (25 odstotkov skupne ocene)
Vsak izdelek je preizkusilo 20 udeležencev, ki so med drugim ocenili nanos, lepljivost, porazdelitev in občutek na koži. 
Pet udeležencev je preverilo uporabo (iztiskanje, nanašanje na kožo, s suhimi in mokrimi rokami) izdelka pri 20 °C in 40 °C.
Izdelke smo skladiščili 24 ur pri minus 5 °C in deset dni pri 40 °C.

Označevanje in embalaža (20 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo, ali so na izdelkih navodila za uporabo in opozorila, ali so na embalaži vse informacije, ki morajo biti v skladu z Uredbo o kozmetičnih izdelkih, kako čitljive in razumljive so te informacije. Ocenili smo tudi morebitne zavajajoče in neresnične navedbe na embalaži.
20 udeležencev je podalo oceno o zapiranju in odpiranju embalaže. Preverili smo še, ali imajo izdelki zaščito pred odpiranjem v trgovini.

Ni del skupne ocene
Preverili smo seznam sestavin (INCI) in poiskali morebitne neželene kemikalije, za katere si potrošniške organizacije prizadevamo, da jih v kozmetičnih izdelkih ne bi bilo. Izdelki na testu jih niso vsebovali.

Preverili smo še mikrobiološko kakovost izdelkov ob odprtju in po simulaciji nekajdnevne uporabe izdelka. Vsi izdelki so test opravili.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

 

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več