Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

10. januar 2020

Losjoni za telo so `obvezna oprema´, še posebej pozimi, ko je koža zaradi mraza, ogrevanja in debelejših oblačil bolj suha. Spadajo med najpogosteje uporabljane kozmetične izdelke, proizvajalci pa vsako leto predstavijo nove, kot sami trdijo izboljšane različice, zato jih potrošniške organizacije pogosto testiramo. Tudi na zadnjem testu smo preverili, ali so navedbe proizvajalcev resnične ali morda obljubljajo preveč.

Avène, Trixera nutrition nutri-fluid lotion
Balea DM, Reichhaltige bodymilk
Biotherm, Lait corporel l'original
Collistar, Deep moisturizing fluid
Dove, Essential body milk
Eucerin, pH5 leichte textur lotion
Fior di magnolia(Eurospin), Crema corpo nutriente elasticizzante
Garnier, Intensive 7 days pflegende milch probiotika extrakt + mango öl
La Roche-Posay, Lipikar lait
Lush, Sympathy for the skin, losjon za telo in roke
Neutrogena, Deep moisture bodylotion
NIVEA body milk Smooth Sensation 48h
Nivea, Body milk rich nourishing 48h
Weleda, Wildrose werwöhnrnde pflegelotion

Vse izdelke smo kupili v trgovinah kot navadni potrošniki. Proizvajalci na izbor niso imeli vpliva. Na mednarodnem testu smo preizkusili 42 izdelkov – losjonov in mlek za telo za suho in zelo suho kožo, objavljamo rezultate za 14 izdelkov, ki jih lahko kupite tudi pri nas.

Omejitve: pri izdelkih, ki vsebujejo kemikalije, za katere si potrošniške organizacije prizadevamo, da bi jih v kozmetičnih izdelkih prepovedali ali omejili njihovo uporabo, skupna testna ocena ne more biti višja od 60.

Vlaženje (65 odstotkov skupne ocene)
Vsak izdelek je v laboratoriju preizkusilo 20 udeleženk, stopnjo vlage v koži smo izmerili pred uporabo izdelka in po dveh tednih redne uporabe.

Uporaba (25 odstotkov skupne ocene)
Vsak izdelek je praktično preizkusilo 30 udeleženk. S posebnim vprašalnikom so med drugim ocenjevale konsistenco, porazdelitev, iztiskanje iz embalaže, občutek na koži in elastičnost kože po uporabi. Povprašali smo jih tudi, ali bi izdelek kupile.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)
Ocenili smo, ali so izdelki označeni skladno s pravili označevanja kozmetičnih izdelkov. Preverili smo razumljivost in čitljivost navedb.

Neželene kemikalije (0 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo vsebnost neželenih kemikalij v izdelkih – kemikalij, ki spadajo med hormonske motilce (EDC), in alergenov. Če izdelek vsebuje kemikalije EDC, skupna ocena ne more biti višja od 60.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več