Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

26. november 2019

Lasje so iz roževine, ki jo sestavlja beljakovina – kreatin. Na površini je kutikula, zgrajena iz šestih do desetih plasti ploščatih, prekrivajočih se celic. Če je las zdrav, se sveti, kutikula je gladka in prosojna. Celice v kutikuli so tesno skupaj, prekrivajo se v smeri proti konici las, zato se od njih svetloba odbija in lasje se bleščijo. Struktura las – ali so gladki, rahlo valoviti ali skodrani – je odvisna od povezav med celicami v kutikuli, zaradi njih imajo lasje raztezne lastnosti.

Ravnalci
Braun Satin 7 SensoCare
Remington Pro-Ion Straight S7710
Rowenta Liss & Curl SF6220
Severin HC 0614

Kodralniki
Baybiliss iPro Curler C525EĆPhilips StyleCare Auto Curler BHB876
Remington Keratin Protect Auto Curler CI8019
Remington Keratin Protect Curling Wand CI83V6
Rowenta Expertise So Curls CF3710

Vse izdelke smo kupili v trgovinah, kot običajni potrošniki. Proizvajalci na izbor niso imeli vpliva.

Kako smo testirali
Na testu smo preizkusili štiri kodralnike, štiri figaroje in sedem ravnalnikov las, objavljamo rezultate za devet izdelkov, ki jih lahko kupite v slovenskih trgovinah.

Omejitve skupne ocene:

  • če je izdelek dobil oceno povprečno ali slabšo za oblikovanje pričeske, tudi skupna ocena ni mogla biti višja;
  • če je bila ocena za obstojnost pričeske pomanjkljivo ali slabša, je bila lahko skupna ocena za oblikovanje pričeske le za pol ocene višja;
  • če je bila ocena za izpuščanje las iz naprave pomanjkljivo ali slabša, je bila lahko skupna najvišja ocena za uporabo le pomanjkljivo;
  • če je bila ocena za nastavitev temperature pomanjkljivo ali slabša, je bila lahko skupna ocena za uporabo le za pol ocene višja;
  • če je izdelek na testu električne varnosti dobil oceno nezadovoljivo, tudi ocena za varnost in skupna ocena nista mogli biti višji.

Oblikovanje pričeske (55 odstotkov skupne ocene)
Frizer je vsak izdelek preizkusil pri 26 udeleženkah, vsak izdelek na polovici glave (las). Vsak izdelek je doma preizkusilo tudi 11 udeleženk, ki so v poseben vprašalnik zapisale svojo oceno. Ocenjevali smo obliko pričeske, sijaj in volumen las. Preverili smo tudi razčesavanje, oblikovane pričeske in elektrostatičnost las. Udeleženke so ocenile še obstojnost pričeske po štirih in osmih urah.

Priročnost (25 odstotkov skupne ocene)
Udeleženke so ocenile preprostost uporabe. Preverjali smo, kako preprosto je vstavljanje las v napravo in jemanje las iz nje, koliko časa izdelek potrebuje, da se segreje, nastavljanje različnih temperatur, razumljivost in natančnost navodil za uporabo. Izmerili smo tudi dolžino kabla in priklop ter odklop naprave iz omrežja.

Tehnični preizkus (10 odstotkov skupne ocene)
Aparati so morali prestati 400 ur uporabe izdelka, v izmeničnih ciklih – 15 minut uporabe, 15 minut odmora. Opravili smo tudi test trdnosti in izmerili porabo električne energije pri najvišji temperaturi.

Varnost (10 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo, ali aparat izpusti lase iz naprave, in izmerili temperaturo ohišja (tveganje za opekline). Preverili smo mehansko vzdržljivost kabla. V okviru testiranja električne varnosti smo preverjali, ali se naprave samodejno izklopijo.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več