Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
17. januar 2019

V trgovini z otroškimi oblačili so mi povedali, da bodo z novim letom prenehali uporabljati plastične vrečke in prešli na papirnate, češ da tako veleva nova zakonodaja. Ali je to res?

V EU smo se z zakonodajno ureditvijo zavezali, da bomo zmanjšali letno porabo lahkih plastičnih nosilnih vrečk z okrog 200 vrečk na prebivalca na ne več kot 40 do leta 2025. Plastika v primerjavi s papirjem mnogo bolj obremenjuje okolje. Narejena je iz nafte, ki ni obnovljiv vir surovin, medtem ko je papir večinoma narejen iz recikliranega papirja, v osnovi pa je proizveden iz lesa, ki je obnovljiv vir. Plastika v okolju razpada več stoletij, tudi do 500 let, papir pa okrog 100 let. Poleg tega ugotavljajo, da so lahke plastične vrečke redko ponovno uporabljene in največkrat končajo v smeteh, na žalost tudi v okolju, kjer povzročajo škodo.

K varovanju okolja moramo nekaj prispevati prav vsi in zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk je zagotovo pomemben korak v to smer. S kampanjo "Imam svojo vrečko", v kateri sodelujejo številni slovenski trgovci in prodajalci skupaj z ministrstvom za okolje, spodbujajo potrošnike k uporabi vrečk iz blaga namesto plastičnih. Na ta način lahko pomembno zmanjšamo smetenje okolja in ogrožanje vodnih živali ter nas samih. Pri tem je zgovorna izjava naše klimatologinje dr. Lučke Kajfež Bogataj: "Odločitev – trajna vrečka iz blaga namesto plastične – pomeni, da bomo v svojem življenju prihranili vsaj 20.000 plastičnih vrečk in rešili življenje marsikateri ptici, želvi ali delfinu."

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA