Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
06. avgust 2013

Vse to in še marsikaj drugega v poletnih mesecih pogosteje uporabljamo. Ob koncu šolskega leta preverimo, ali je v torbah naših šolarjev še kaj uporabnega in česa naš šolar ne potrebuje več. Pa veste, kam morate odvreči odsluženi flomaster, prazno embalažo kreme za sončenje, embalažo najljubše sladoledne lučke, zamaščeni plastični pribor za piknik … ?

zeleni potrosnik embalaza Sončne kreme
V zabojnik za embalažo.
Dezodoranti v stiku
V zabojnik za embalažo. Preden odvržete embalažo, preverite, če ni na njej morebiti znak "x", ki označuje nevarne izdelke.
Pločevinke, plastenke
Med embalažo (če imamo zabojnik za plastično embalažo in za kovinske predmete, odvržemo plastenke v prvi, pločevinke pa v drugi zabojnik).
Ovitki sladolednih lučk, kornetov
V zabojnik za embalažo.
Plastični pribor za piknik
V zabojnik za embalažo.
zeleni potrosnik mesani odpadki Palčke za ušesa
Med splošne odpadke.
Šolski copati
Med splošne odpadke (če seveda niso več uporabni; če so le premajhni, jih podarite).
zeleni potrosnik zbirni center Dezodoranti v spreju           
Med nevarne odpadke.
zeleni potrosnik zbirni mešani Flomastri              
Flomastre, ki ne vsebujejo topil, odvržemo med splošne odpadke, tisti s topili pa sodijo med nevarne odpadke.

Kako prepoznamo izdelke v gospodinjstvu, ki sodijo med nevarne odpadke?
Med nevarne odpadke sodijo izdelki oz. snovi v njih, za katere je značilna ena ali več nevarnih lastnosti. Nevarne lastnosti prepoznamo po znakih na embalaži. Nevarne odpadke je treba odložiti v zbirnem centru. Preverite na spletu, kje je najbližji zbirni center, ali povprašajte izvajalca, ki skrbi za odvoz odpadkov v vašem okolišu.

zeleni potrosnik nevarno zelo strupeno zeleni potrosnik skodljivo drazljivo zeleni potrosnik jedko zeleni potrosnik razlicni skodljivi vplivi zeleni potrosnik nevarno za okolje
Nevarno/zelo strupeno Škodljivo,dražljivo       Jedko Različni škodljivi vplivi na zdravje Nevarno za okolje

zeleni potrosnik zbirni centerNasvet ZPS. Za manjše odpadke, ki sodijo med nevarne, pripravite doma poseben zabojnik in ga odpeljite na zbirno mesto, ko je poln. Tako ne bo dileme, kam odvreči takšen odpadek, ki lahko povzroči veliko škode v okolju, če ga nepravilno odvržemo.

V kateri zabojnik odvržemo embalažo? Odvisno od materiala!
Embalaža kozmetičnih izdelkov je izdelana iz različnih materialov. Lahko je steklena, plastična, kovinska oz. sestavljena iz različnih kombinacij naštetih materialov. Ne glede na to, iz kakšnega materiala je, moramo embalažo, preden jo odvržemo v zabojnik,  izprazniti (pranje oz. izpiranje ni potrebno) in odstraniti pokrovček. Če je mogoče, jo stisnimo (predvsem plastično embalažo), da bo zavzela čim manj prostora. Glede na material, iz katerega je narejena embalaža, izberemo tudi zabojnik, v katerega jo bomo odvrgli. Plastična embalaža gre v zabojnik z rumenim pokrovom, steklena v zabojnik z zelenim pokrovom. Če je embalaža narejena iz kombinacije različnih materialov, jo prav tako odvržemo v zabojnik z rumenim pokrovom (npr. steklena embalaža s kovinskim navojem ipd.).

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA