Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
08. avgust 2012

Nakupovanje je velik posel. Kupujemo oblačila, pohištvo, igrače, hrano, računalnike… Pa vendar, ali res vse to potrebujemo? Ali res delujemo po principu trajnostne potrošnje? Je kriza tudi priložnost, da se zavemo, da z nekritičnimi nakupovalnimi navadami in posledično z neodgovornim odnosom do okolja ne škodujemo le okolju prihodnjih generacij, ampak vse pogosteje zaznamo spremembe že sami? Prav zato vedno bolj prevladuje spoznanje, da mora biti trajnostna potrošnja, usmerjena v prihodnost, del našega vsakodnevnega ravnanja. Že danes.

Varčujmo z energijo s preprostimi ukrepi, kot so uporaba varčnih žarnic, ugašanje luči, računalnikov in drugih elektronskih naprav, uporaba gospodinjskih strojev iz najvišjega energijskega razreda, pranje perila pri nizki temperaturi …

Varčujmo z vodo, ki je ključna za življenje. Voda iz pipe je v večini krajev v Sloveniji še čista, zato uporabljajte vodo iz pipe in ne uporabljajte plastenk.

Bodimo zmerni pri ogrevanju in hlajenju.

Vozimo varčno in varno. Za uporabo avtomobila se odločimo samo takrat, ko je to res nujno. Krajše razdalje prehodimo peš ali pa se peljimo s kolesom.

Kupimo le toliko hrane, kolikor jo potrebujemo. Če je mogoče, kupujte lokalno pridelano hrano in ne kupujte ustekleničene vode npr. s Tajske, saj boste s tem kupili tudi stroške prevoza.

S kemikalijami ravnajmo preudarno. Zmanjšujmo uporabo kemikalij v gospodinjstvu, na delovnem mestu, na vrtu…

Zmanjšajmo količino odpadkov z njihovim pravilnim razvrščanjem, recikliranjem in predvsem z izbiranjem izdelkov, ki niso v potratni embalaži.

Ne kupujmo stvari, ki jih v resnici ne potrebujemo!

Reciklirajmo ali kupujmo izdelke, pri katerih lahko pri naslednjem nakupu izberemo le polnilo brez potratne embalaže.

Podarjajmo – če izdelka, ki je še uporaben, ne potrebujemo več, ga preprosto podarimo nekomu, ki ga bo s pridom uporabljal.

Razmišljajmo zeleno! Ne kupujmo izdelkov in storitev z velikim ogljičnim odtisom (izraz ponazarja količino izpustov ogljikovega dioksida (CO₂) in drugih toplogrednih plinov.

Vse preredko se zavedamo, da se naš ogljični odtis ne poveča le takrat, ko potujemo, v zimski sezoni, ko ogrevamo, ali v poletni sezoni, ko s klimatskimi napravami hladimo stanovanje, temveč tudi takrat, ko gremo v trgovino in lačni kupimo preveč hrane, ki nato konča v smetnjaku, ali ko kupimo oblačilo, ki ga ne potrebujemo. Mogoče veste, od kod je pripotoval vaš kos oblačila, ki visi v omari in ga še nikoli niste oblekli?

Kaj je trajnostni razvoj?
Definicij je vedno več, najpogosteje pa je uporabljena tista iz poročila Svetovne komisije za okolje in razvoj pri Organizaciji združenih narodov, ki pravi: "Trajnostni razvoj zadovoljuje potrebe sedanjega človeškega rodu, ne da bi pri tem ogrozili zadovoljevanje potreb prihodnjih generacij".

Neizogiben in nujen del trajnostnega razvoja pa je tudi trajnostna potrošnja. Njeno temeljno vodilo je, da naj bi potrošnik izbral, kupil toliko, kolikor potrebuje, pri tem pa naj bi izbiral med izdelki, ki manj obremenjujejo okolje oz. ga sploh ne. Potrošniki s svojim povpraševanjem vplivamo na ponudbo. S preudarnim nakupovanjem in povpraševanjem po posameznih izdelkih torej vplivamo tudi na proizvodni oziroma prodajni program ponudnikov.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA