Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
29. maj 2012

Poraba raznovrstnih brezalkoholnih pijač se v toplejših mesecih, ki so pred vrati, zelo poveča. Med Slovenci je za osvežitev zelo priljubljena tekoča voda z dodanim okusom. Ste se kdaj vprašali, ali je nakup take vode (na policah trgovin je na voljo cela vrsta različnih okusov) z ekološkega in cenovnega vidika res modra izbira?

Človeško telo vsebuje od 67 do 75 % vode in vodo nujno potrebuje za normalno delovanje. Številni potrošniki pa namesto vode raje pijemo "umetne" napitke, to je vodo z dodano aromo breskve, jagode, guave, marakuje ipd. Z uživanjem take aromatizirane vode pa trošimo denar in hkrati v telo vnašamo nepotrebne, prazne kalorije in aditive.

Vodo z okusom boste kupili že za 20 centov (2 l), lahko pa boste za pollitrsko plastenko odšteli krepko več kot evro. Večina cen za vodo z okusi, ki so potrošnikom najbolj všeč, pa je v razponu od 50 do 90 centov za pol litra.

vip_vip_2Članek objavljamo v majski številki (5/2012) revije za potrošnike VIP.

Ste kdaj pomislili, da lahko vodi, ki priteče iz pip po Sloveniji (v večini krajev je še vedno zelo kakovostna in tudi okusna), z njo pa niste zadovoljni, tudi sami preprosto dodate različne okuse? Dodate lahko:

  • sok limone, limete, pomaranče, ali kakšen drugačen sok;
  • kompot;
  • bezgov ali kateri koli drug sirup;
  • meto ali drugo zelišče, kar bo vodi dodalo nežen okus po izbrani aromi.

In kam shraniti doma narejeno vodo z novim okusom, ko greste n. pr. na pot, na izlet? To danes res ni več problem, saj je izbira atraktivno oblikovanih plastenk, bidonov in tudi steklenic res velika. Ponudniki so steklenice odeli v zaščitna oblačila, kar olajša njihovo uporabo. Cene so različne: za steklenko boste odšteli od 15 EUR naprej (odvisno od velikosti, dizajna…).

Na ta način boste zagotovo prihranili, pili kakovostnejšo in bolj zdravo vodo z okusom, predvsem pa boste manj obremenjevali okolje, saj se boste izognili nepotrebnemu nakupu plastenk, ki jih po uporabi zavržemo.

Voda z okusom nastane z dodajanjem sladkorja in umetnih arom, zato z njihovo uporabo zaužijete nepotrebne kalorije, da ne omenjamo aditivov in ekološkega vidika…

cte_zejni_odprite_pipo3

Večji del cene za vodo v plastenki plačate za embalažo!

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA