Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
11. marec 2019

Evropska komisija je sprejela dogovor o novi – poenostavljeni – energijski nalepki za pet skupin izdelkov: svetila, hladilnike, televizorje, pomivalne in pralne stroje. Potrošniške organizacije smo se skupaj z organizacijo ANEC, ki zastopa potrošnike v procesu standardizacije, za poenostavljeno nalepko zavzemale že vrsto let. Poenostavljena nalepka bo namreč olajšala potrošnikom izbiro energijsko varčnih aparatov.

Vračamo se `stari´ energijski nalepki od A do G, energijsko najbolj varčni izdelki pa bodo v zeleni skupini A.

Od leta 2021 tako za naštete skupine izdelkov ne bo več energijskih razredov ‘A+’,’A++’ and ‘A+++’, ampak bodo proizvajalci aparate ponovno uvrščali v energijske razrede od A do G. V začetku pa izdelki ne bodo uvrščeni v najvarčnejši razred.

Raziskave so pokazale, da obstoječi energijski razredi A+, A++ in A+++ med potrošniki povzročajo zmedo, saj npr. manj kot četrtina potrošnikov ve, da je hladilnik, ki je uvrščen v energijski razred A+ med najbolj energijsko potratnimi na trgu (raziskava nemške potrošniške organizacije VZBV, v nemščini). 

Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "Skrajni čas je, da so osvežili energijsko nalepko, saj zaradi trenutnih oznak potrošniki pričakujejo, da njihov hladilnik ali pralni stroj porabi manj energije kot jo v resnici. Nova energijska nalepka bo pomembno pomagala potrošnikom pri izbiri varčnejših aparatov in varčevanju pri stroških energije. A to je le prvi korak, Komisija mora prenoviti nalepko tudi za druge skupine izdelkov."

Stephen Russell, generalni sekretar ANEC-a: "Komisija mora hitro sprejeti pravila o novi nalepki tudi za druge skupine izdelkov. Tako bo leta 2021 potrošnik že videl nalepko A-G na televizorjih, na grelnikih pa bo lahko nalepka z energijskimi razredi A+ do A+++ še do leta 2030. To bo povzročalo zmedo, ki pa bi se ji lahko enostavno izognili."

V kolikor Evropski parlament in Svet v prihodnjih dveh mesecih ne bosta ugovarjala predlogom, bodo ukrepi objavljeni v evropskem uradnem listu.

Kaj sledi?
Potrošniške organizacije pričakujemo, da bo Komisija nadaljevala z delom in sprejela tudi ukrepe Ecodesign glede izdelave in popravila varčnih izdelkov. To naj bi se zgodilo še letos poleti, trenutno pa o tem razpravljajo v Evropskem parlamentu. Prenovljena energijska nalepka za ostale skupine izdelkov pa naj bi pričela veljati leta 2025 in 2030.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več