Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
11. marec 2019

Evropska komisija je sprejela dogovor o novi – poenostavljeni – energijski nalepki za pet skupin izdelkov: svetila, hladilnike, televizorje, pomivalne in pralne stroje. Potrošniške organizacije smo se skupaj z organizacijo ANEC, ki zastopa potrošnike v procesu standardizacije, za poenostavljeno nalepko zavzemale že vrsto let. Poenostavljena nalepka bo namreč olajšala potrošnikom izbiro energijsko varčnih aparatov.

Vračamo se `stari´ energijski nalepki od A do G, energijsko najbolj varčni izdelki pa bodo v zeleni skupini A.

Od leta 2021 tako za naštete skupine izdelkov ne bo več energijskih razredov ‘A+’,’A++’ and ‘A+++’, ampak bodo proizvajalci aparate ponovno uvrščali v energijske razrede od A do G. V začetku pa izdelki ne bodo uvrščeni v najvarčnejši razred.

Raziskave so pokazale, da obstoječi energijski razredi A+, A++ in A+++ med potrošniki povzročajo zmedo, saj npr. manj kot četrtina potrošnikov ve, da je hladilnik, ki je uvrščen v energijski razred A+ med najbolj energijsko potratnimi na trgu (raziskava nemške potrošniške organizacije VZBV, v nemščini). 

Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "Skrajni čas je, da so osvežili energijsko nalepko, saj zaradi trenutnih oznak potrošniki pričakujejo, da njihov hladilnik ali pralni stroj porabi manj energije kot jo v resnici. Nova energijska nalepka bo pomembno pomagala potrošnikom pri izbiri varčnejših aparatov in varčevanju pri stroških energije. A to je le prvi korak, Komisija mora prenoviti nalepko tudi za druge skupine izdelkov."

Stephen Russell, generalni sekretar ANEC-a: "Komisija mora hitro sprejeti pravila o novi nalepki tudi za druge skupine izdelkov. Tako bo leta 2021 potrošnik že videl nalepko A-G na televizorjih, na grelnikih pa bo lahko nalepka z energijskimi razredi A+ do A+++ še do leta 2030. To bo povzročalo zmedo, ki pa bi se ji lahko enostavno izognili."

V kolikor Evropski parlament in Svet v prihodnjih dveh mesecih ne bosta ugovarjala predlogom, bodo ukrepi objavljeni v evropskem uradnem listu.

Kaj sledi?
Potrošniške organizacije pričakujemo, da bo Komisija nadaljevala z delom in sprejela tudi ukrepe Ecodesign glede izdelave in popravila varčnih izdelkov. To naj bi se zgodilo še letos poleti, trenutno pa o tem razpravljajo v Evropskem parlamentu. Prenovljena energijska nalepka za ostale skupine izdelkov pa naj bi pričela veljati leta 2025 in 2030.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA