Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
06. februar 2019

Eden od največjih izdelovalcev sesalnikov Dyson je uspel s pritožbo na Splošnem sodišču Evropske unije, zaradi česar je sodišče odpravilo veljavnost uredbe Evropske komisije, ki se nanaša na obvezno označevanje sesalnikov z energijsko nalepko. Glavni razlog za Dysonovo uspelo pritožbo je način preizkušanja učinkovitosti sesanja.

Sesalniki v Evropski uniji v prihodnje, torej, ne bodo več opremljeni z energijsko nalepko na izdelku ali embalaži, prav tako energijske nalepke ne bo dovoljeno uporabljati pri oglaševanju in na predstavitvah na spletnih straneh.

Potrošniške organizacije menimo, da je označevanje z energijsko nalepko na splošno pripomoglo k večji učinkovitosti sodobnih sesalnikov, navsezadnje gre za prepoznavno in med potrošniki dobro sprejeto označevanje. Zato nam je žal, da bo celotna skupina izdelkov ostala brez energijske nalepke.

Dysonova pritožba pa je ponovno dokazala, da morajo vrednosti za energijsko nalepko izhajati iz testnih protokolov, ki čimbolj realno ponazarjajo vsakdanjo uporabo izdelka. Potrošniške organizacije preko Evropske potrošniške organizacije BEUC in organizacije ANEC, glasu potrošnikov v standardizaciji, na to opozarjamo že vrsto let, a spremembe se dogajajo (pre)počasi. Zato upamo, da bo Dysonova pritožba, kakor koli sporna ali nenavadna že je, pospešila razvoj realističnih scenarijev testiranja, ne samo pri sesalnikih, ampak tudi pri drugih energijskih nalepkah.

Spomnimo, da ravno zdaj poteka njihova velika prenova, ki bo med drugim ponovno prinesla `osnovne ´energijske razrede od A do G in možnost sprotnega prilagajanja označevanja nadaljnemu razvoju izdelkov.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA