Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
14. november 2018

Evropski poslanci so včeraj sprejeli Direktivo o obnovljivih virih energije, ki potrošnikom daje pravico, da električno energijo proizvajajo in porabljajo v lastnih gospodinjstvih, presežke pa prodajo v omrežje po tržni ceni. Potrdili so tudi Direktivo o energetski učinkovitosti, ki določa smele cilje za varčevanje z energijo in ukrepe za zmanjšanje njene rabe. Direktivo o energetski učinkovitosti je treba v nacionalno zakonodajo prenesti do poletja 2020, direktivo o obnovljivih virih energije pa do konca junija 2021.

Pomoč pri urejanju `papirjev´
Direktiva o obnovljivih virih med drugim predvideva ustanovitev kontaktnih točk za svetovanje potrošnikom, ki jih zanimajo upravni postopki in dovoljenja za namestitev sončne elektrarne, kar je bilo v nekaterih državah do zdaj velika ovira.

Uvedba `davka na sonce´ prepovedana
Drug pomemben ukrep pa je, da nova zakonodaja preprečuje državam članicam, da bi gospodinjstvom zaračunavale dajatve, kot se je to dogajalo v Španiji s tako imenovanim `davkom na sonce´ za električno energijo, proizvedeno v gospodinjstvih. Španija je sicer pred kratkim ukinila ta zloglasni davek in v španski potrošniški organizaciji OCU pričakujejo, da se bodo s tem zmanjšali stroški proizvodnje električne energije za potrošnike, ki bodo posledično tudi v večji meri porabljali energijo iz obnovljivih virov.

Monique Goyens, generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije (BEUC), je ob potrditvi nove zakonodaje poudarila, da mora biti sončna energija na dosegu rok vseh potrošnikov: "Direktiva o obnovljivih virih bo nedvomno prispevala k povečanju proizvodnje energije iz obnovljivih virov in dolgoročno potrošnikom pomagala zmanjšati zneske na računih za energijo. Tistim, ki so do zdaj oklevali s prehodom na obnovljive vire, pa zagotavlja večjo varnost."

V skladu z Direktivo o energetski učinkovitosti bodo morale države članice EU do leta 2030 doseči zmanjšanje porabe energije za 32,5 odstotka v primerjavi z letom 2005. Države članice se lahko same odločijo, kako bodo dosegle zastavljeni cilj, vendar morajo Evropski komisiji predložiti svoje načrte. "Zmanjševanje porabe energije je eden izmed najboljših in najpreprostejših načinov varčevanja z energijo. Države članice bodo morale ponuditi številne ukrepe, s katerimi bodo potrošnikom pomagale toplotno izolirati njihove domove in posledično zmanjšati porabo energije. To je dobra novica za vse potrošnike, še posebej za tiste, ki pozimi zaradi visokih stroškov ne morejo ogreti svojih domov na ustrezno temperaturo," je še dejala Monique Goyens.

LogoSkupni2C

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več