Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

CLEAR 2.0
CLEAR 2.0
13. september 2018

Potem ko smo se lani razveselili spodbudnih rezultatov, je letošnji test, ki smo ga ponovno opravili v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije, nekoliko razočaral. Med 25 vzorci se je našel en neustrezen, pri kar šestih pa smo na podlagi izmerjenih parametrov določili nižji kakovostni razred, kot je bil označen na embalaži.

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Kot je že v navadi, smo testirali pelete v 15-kilogramskih vrečah, ki so najbolj primerni za uporabo v kaminih, kaminskih pečeh in v manjših sistemih za centralno ogrevanje. Vreče smo kupili na različnih prodajnih mestih po Sloveniji, v izbor smo uvrstili 19 vzorcev z označenim razredom kakovosti A1 in šest iz razreda A2. Pelete iz teh dveh kakovostnih razredov edine priporočamo za nakup, saj zagotavljajo najbolj kakovostno in do okolja prijazno ogrevanje, zato peletov iz razreda B letos nismo testirali. Smo pa zato kakovostni razred B določili na podlagi laboratorijskih meritev kar pri petih vzorcih, ki so sicer imeli na embalaži označen razred A2 (Duga pellet, Enerles, Pellet Natura Faš, Sava Ensa premium pelet in Trgovir energy). Razlog: bodisi previsok delež pepela bodisi premajhna mehanska obstojnost. Iz prvega kakovostnega razreda A1 je razred nižje, torej v A2, »padel« le en vzorec (N- EKO peleti).

Tabela z rezultati testa lesnih peletov v 15 kg vrečah (kliknite za povečavo)

peleti

Tabelo lahko objavite v drugih medijih le z dovoljenjem Zveze potrošnikov Slovenije. Za dovoljenje pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .test lesnih peletov 9-2018 izdelki

Med peleti, ki so imeli na embalaži označen razred A1, smo žal našli tudi takšnega (Bioles Horizont), ki ga zaradi previsoke vsebnosti pepela nismo mogli razvrstiti v nobeno kategorijo, zato je dobil končno skupno oceno 0. Pri omenjenem vzorcu smo pogrešali tudi najbolj osnovne informacije, denimo certifikat in poreklo surovine.

peleti2018vsi

Veliko izdelkov s certifikati
Spodbudno je, da ima veliko peletov na trgu razne certifikate, ta trend izboljšanja smo sicer zaznali že lani. Letos je bilo brez kakršnega koli certifikata šest vzorcev, med tistimi s certifikatom proizvajalca jih je imelo največ mednarodni certifikat ENplus ali DINplus, trije pa so bili označeni s tržno znamko S4Q, ki označuje kakovost slovenskih proizvajalcev peletov. Gre za podporni sistem zagotavljanja kakovosti peletov, namenjen predvsem manjšim proizvajalcem, s katerim lahko ti na trgu dokazujejo, da dosegajo in vzdržujejo določeno raven kakovosti, kar povečuje zaupanje potrošnikov.

Skrb vzbujajoče pa je, da je na trgu vedno več peletov, označenih le s certifikatom distributerja oziroma prodajalca. Ta je lahko zavajajoč, saj potrošnik zmotno misli, da označuje kakovost peletov – v resnici pa zgolj potrjuje, da distributer oziroma prodajalec skrbi za ustrezno skladiščenje in transport peletov, tudi tistih, ki nimajo certifikata proizvajalca. Na to pomanjkljivost smo opozarjali že lani in še vedno menimo, da bi moral biti certifikat distributerja naveden le na spletnem ali prodajnem mestu, ne pa tudi na vreči.

ZPS2017

Največji težavi: delež pepela in mehanska obstojnost
Test peletov že vsa leta izvajamo na enak način, pri čemer kakovost pomeni 90 odstotkov ocene, ustrezno označevanje pa deset odstotkov. V preglednici so nanizani rezultati standardnih testiranj (vsebnost vode, delež pepela in mehanska obstojnost), pri čemer je treba povedati, da so mejne vrednosti ostale enake, saj se standard ni spreminjal. Na podlagi izkušenj smo tako kot lani preverili še dodatna parametra: gostoto nasutja in vsebnost prašnih delcev (manjših od 3,15 mm) v vreči. Pri gostoti nasutja ni bilo težav, pri večini vzorcev je bila več kot 640 kg/m³ (meja je 600 kg/m³), najslabše sta se odrezala vzorca Genol s 611,75 kg/m³ in Bioles horizont s 610,70 kg/m³. Pri preverjanju vsebnosti prašnih delcev so vsi, z izjemo zadnjeuvrščenega na testu, dobili oceno zelo dobro.

Vsi vzorci z označenim kakovostnim razredom A1 in A2 so se zelo dobro odrezali pri preverjanju vsebnosti vode (meja je deset odstotkov, noben vzorec ni presegel osmih odstotkov). Odstopanja so se pokazala pri preverjanju deleža pepela in mehanske obstojnosti. Med vzorci iz razreda A1 sta le zadnjeuvrščena dobila oceno dobro za delež pepela (vsi drugi zelo dobro), rezultati vzorcev iz razreda A2 pa so razočarali – le dva sta dobila oceno dobro (Bioprofit – Profiles in Pellet Natura Faš), preostali štirje pa oceno pomanjkljivo. Po drugi strani slaba ocena ne preseneča, saj se je z izjemo pri prvem vzorcu izkazalo, da na embalaži označena kakovost ne ustreza razredu A2, ampak razredu B.

Mehansko obstojnost smo v laboratoriju merili s tako imenovanim testerjem peletov, posebno napravo, ki jo opredeljuje evropski standard. V razredu A1 so se razen zadnjeuvrščenega vzorca, ki je dobil oceno nezadovoljivo, vsi odrezali zelo dobro. Rezultati so bili boljši tudi pri vzorcih iz razreda A2: od šestih so štirje dobili oceno zelo dobro, preostala dva oceno pomanjkljivo. Za primerjavo povejmo, da se je pri zmagovalcu testa (German pellets) v prah spremenilo le 0,71 odstotka mase, pri vzorcu s skupno oceno neustrezno (Bioles horizont) pa kar 4,26 odstotka. Povedano drugače: namesto 15 kilogramov peletov boste lahko v peč stresli tudi več kot pol kilograma prahu, zaradi česar se bo v skladiščnem prostoru in v zalogovnikih bolj prašilo, večji delež prašnih delcev pa lahko povzroči težave oziroma zastoje pri transportu peletov iz zalogovnika do kurišča.

Vsi peleti, ki so dobili skupno oceno najmanj 70 ali več, so za uporabnika enako dobri, saj so razlike v kakovosti med njimi le minimalne.

Označevanje bi lahko bilo boljše
Kakovost označevanja prinese k skupni oceni deset odstotkov, zato smo preverili napise na vrečah. Iskali smo podatke o:drevesni vrsti,

 • certifikatu FSC,
 • vsebnosti vode in pepela,
 • mehanski obstojnosti,
 • gostoti nasutja,
 • kakovostnem razredu,
 • vsebnosti finih delcev.

Poudariti je treba, da vsi podatki nimajo enake teže, pa vendarle lahko pomembno vplivajo na nakupno odločitev, če pri roki nimamo rezultatov testa. Delež finih delcev, denimo, ni obvezen podatek, prav tako ni obvezna navedba certifikata FSC, ki spodbuja trajnostno, do okolja prijazno, ekonomsko sprejemljivo in socialno pravično gospodarjenje z gozdovi. A morda bo ravno ta podatek prevesil jeziček na tehtnici pri nekom, ki mu ni vseeno, kako družbeno odgovoren je proizvajalec izdelka, ki ga kupuje. Zanimivo je, da smo omenjeni certifikat zasledili le pri treh vzorcih: Arboreko Pellet, Bioles Horizont in Duga pellet.

Pri preverjanju označevanja se je zelo dobro odrezalo 11 vzorcev, oceno dobro je dobilo sedem vzorcev, povprečno trije, oceno nezadovoljivo pa so si prislužili štirje vzorci, po dva iz vsakega kakovostnega razreda.

Kako smo testirali?
Kakovost (90 %) – V skladu s standardom EN ISO 17225-1:2014, ki razvršča pelete v tri kakovostne razrede (A1, A2 in B), smo v laboratoriju preverili najpomembnejša merila, ki določajo kakovost peletov. Če je bila ocena za vsebnost vlage, mehansko obstojnost in gostoto nasutja slabša od »povprečno«, skupna ocena ni mogla biti boljša. Če je bila ocena za ostanek pepela slabša od »zelo dobro«, skupna ocena ni mogla biti boljša.

 • Vsebnost vlage (25 %) – Izmerjena količina vlage v nobenem kakovostnem razredu ne sme presegati deset odstotkov.
 • Ostanek pepela (35 %) – Za kakovostni razred A1 je dovoljeni ostanek pepela 0,7 odstotka, za A2 1,2 odstotka (za pelete kakovostnega razreda B, ki jih letos nismo testirali, je meja dva odstotka).
 • Mehanska obstojnost (35 %) – Za razreda A1 in A2 mora doseči 97,5 odstotka, za razred B pa 96,5 odstotka.
 • Gostota nasutja (5 %) – V nobenem primeru ne sme biti manjša od 600 kg/m3, za razreda A1 in A2 mora preseči 625 kg/m3.
 • Označevanje (10 %) – Označene vrednosti smo primerjali z izmerjenimi in v primeru neskladja ustrezno zmanjšali oceno.

Avtorica: Barbara Primc

LogoSkupni2C

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več