Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
31. avgust 2018

Od 1. septembra v Evropski uniji ni več dovoljena prodaja energijsko potratnih in neučinkovitih halogenskih žarnic. Kljub vsemu boste na trgovskih policah še lahko našli halogenske žarnice, saj trgovci lahko prodajo zaloge, ki jih imajo.

Evropska pravila o varčevanju z energijo od jutri prepovedujejo prodajo običajnih halogenskih žarnic. Halogenske žarnice nadomeščajo LED-sijalke, ki zaradi inovacij postajajo varnejše, dostopnejše in energijsko učinkovitejše. 

Prepoved prodaje halogenskih spot sijalk sicer velja že od 2016, takrat so načrtovali tudi prepoved prodaje halogenskih žarnic, a so jo zaradi pritiska proizvajalcev prestavili za dve leti. Kot so navajali, je bila težava predvsem v zagotovitvi ustrezne alternative svetlejšim, 60-100W žarnicam.

favicon Preverite: rezultati testa LED sijalk

Spremembe so del programa za okoljsko primerno zasnovo izdelkov (ecodesign), ki podpira prizadevanja EU za uveljavljanje energijske učinkovitosti in prehod na čisto energijo. S postopno prepovedjo prodaje žarnic pa je EU pričela pred devetimi leti, 2009. Do leta 2020 naj bi v celotni EU znižali porabo energije za 20%.

Zakaj je prepoved prodaje halogenskih žarnic dobra novica?

  • Halogenske žarnice porabijo bistveno več energije kot LED sijalke ali kompaktne fluorescentne CFL žarnice.
  • Imajo krajšo življenjsko dobo kot LED sijalke.  Približno 2,000 ur (2 leti), medtem ko naj bi bila življenjska doba LED sijalk 10 - 30 let (ob uporabi 3 ure na dan). 

Kje je uporaba halogenskih žarnic še dovoljena?

  • V posebnih primerih, kjer uporabljajo posebej zasnovane halogenske žarnice in kjer (še) ni na voljo alternative. 
  • Npr. G4, G9 in R7s žarnice, ki so v nekaterih pečicah. 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA