Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
17. april 2018

Objavljamo pismo, ki smo ga poslali ministru za infrastrukturo.

Ministrstvo RS za infrastrukturo
g. minister Peter Gašperšič
Langusova ulica 4

1000 Ljubljana

Zadeva: Priporočila k zakonodajnim dokumentom o energiji pred neformalnim srečanjem ministrov za energijo

Spoštovani g. minister Peter Gašperšič,

pišem vam v imenu Zveze potrošnikov Slovenije glede neformalnega srečanja ministrov za energijo, ki bo potekalo 19. aprila v Sofiji. Razpravljali boste o zakonodajnih dokumentih, ki so trenutno v tristranskih pogajanjih, zlasti o Direktivi o energetski učinkovitosti, Direktivi o obnovljivih virih energije in Uredbi o upravljanju energetske unije. Radi bi vam predstavili naš pogled na predlagane spremembe in naša priporočila za nadaljnjo razpravo.

Potrošnikom zagotovite prihranke z ambicioznim ciljem glede energetske učinkovitosti do leta 2030
Energetska učinkovitost je najboljši `vir´ energije, saj prinaša nova delovna mesta, hkrati pomeni najlažji način za zmanjšanje stroškov za energijo in stroškov njenega uvoza. Zveza potrošnikov Slovenije pozdravlja predlog Evropskega parlamenta o ambicioznem zavezujočem cilju – 35-odstotni energetski učinkovitosti do leta 2030 v skladu z Direktivo o energetski učinkovitosti. Pozivamo vas, da povečate ambicije Sveta EU. Vse vrzeli v politikah energetske učinkovitosti je treba zapreti, izjeme morajo biti omejene, prometni sektor pa mora biti v celoti vključen v izračun obveznosti varčevanja z energijo.

Potrošnikom omogočite, da sami proizvajajo električno energijo iz obnovljivih virov
Direktiva o obnovljivih virih energije bi lahko v večji meri spodbudila gospodinjstva k samooskrbi z električno energijo in s tem potrošnike spodbudila, da postanejo aktivni odjemalci-proizvajalci. To se lahko uresniči, a le pod pogojem, da potrošnikom v gospodinjstvih zagotovimo pošten regulativni okvir. Potrebovali bodo zaščitne ukrepe in zagotovilo, da bodo lahko na spremenjenem trgu električne energije delovali kot enakovredni igralci. Evropske potrošniške organizacije menimo, da naj to velja za vse potrošnike, ki bodo sami proizvajali električno energijo. Na Zvezi potrošnikov Slovenije vas pozivamo, da potrdite predlog, da gospodinjstva in majhni aktivni odjemalci-proizvajalci prejmejo pošteno nadomestilo za električno energijo, ki jo oddajo v omrežje – najmanj v višini tržne cene. Verjamemo, da potrošnikov za energijo, ki jo sami proizvajajo in porabljajo v lastnem gospodinjstvu, ne bi smeli obdavčiti – tako kot niso obdavčeni paradižniki, ki jih gojimo na lastnem vrtu.

Pomagajte tistim, ki to najbolj potrebujejo
Skoraj 11 odstotkov državljanov EU ne more ustrezno ogrevati svojih domov. Tudi v Sloveniji imamo čedalje več energetsko revnih gospodinjstev, saj rast cen energije prehiteva rast dohodkov – in najrevnejša gospodinjstva pri nas so za energijo leta 2015 porabila skoraj 18 odstotkov vseh svojih razpoložljivih sredstev. Uredba o upravljanju energetske unije mora temeljiti na zanesljivem načrtovanju, spremljanju in poročanju. Nacionalne politike in ukrepi za energetsko učinkovitost se morajo osredotočiti na zmanjšanje energetske revščine. Prav tako je treba izboljšati primerljivost podatkov v Evropi in omogočiti prenosljivost najboljših praks v zvezi z energetsko revščino.

Upamo in želimo si, da boste lahko upoštevali naša stališča in priporočila.
Za dodatna vprašanja ali informacije smo vam na voljo.

Zveza potrošnikov Slovenije
Breda Kutin, predsednica

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA