Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

CLEAR 2.0
CLEAR 2.0
23. april 2018

Ključni motiv za trajnostno in varčnejšo rabo energije v gospodinjstvih je prihranek, glavni oviri pa neudobje, povezano s spremembo bivalnih navad, in stroški naložb v rabo obnovljivih virov, je med drugim pokazala raziskava, ki smo jo v okviru evropskega projekta Clear 2.0 izvedli v 112 slovenskih gospodinjstvih.

Eden od ciljev projekta Clear 2.0, pri katerem kot partner sodelujemo tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije oziroma našem inštitutu za potrošniške raziskave MIPOR, je namreč ugotoviti, kakšen je odnos potrošnikov do uporabe obnovljivih virov za ogrevanje in hlajenje v gospodinjstvih.

Raziskava v šestih evropskih državah
Potrošniške organizacije, partnerice pri projektu Clear 2.0, smo v šestih evropskih državah izvedle raziskavo v gospodinjstvih. Rezultati so bili zelo podobni:

  • Pojem trajnostna energija večina potrošnikov povezuje z obnovljivimi, zelenimi viri.
  • Skoraj vsi so prepričani, da je prehod na obnovljive vire nujen, če želimo ohraniti okolje, v katerem živimo, tudi za prihodnje generacije.
  • V večini gospodinjstev so že izvedli enega ali več ukrepov za trajnostno rabo energije (uporaba energijsko varčnih gospodinjskih aparatov in razsvetljave, zamenjava stavbnega pohištva, toplotna izolacije fasade in strehe, posodobitev ali zamenjava ogrevalnega sistema ...).
  • Večina potrošnikov spremlja porabo energije v gospodinjstvih, vendar njihovo merilo ni količina porabljene energije, ampak znesek na položnici. 
  • Denar je najpomembnejši element, ki vpliva na bivalne navade in odnos do trajnostne rabe energije – lahko je bodisi gonilna sila pri prehodu na obnovljive vire (prihranki) bodisi glavna ovira (višina naložbe).

Koga smo spraševali?
V naši spletni raziskavi je sodelovalo 112 udeležencev, od tega 43 % moških in 57 % žensk. Zastopana so bila gospodinjstva iz vseh slovenskih regij, povprečna starost udeležencev je bila 42 let. Večina, 63 %, jih živi v samostojni hiši, 19 % v bloku oziroma stolpnici, 7 % v vrstni hiši, 6 % v večstanovanjski hiši in 5 % v dvojčku. Četrtina hiš oziroma stanovanj, v katerih živijo, je bila zgrajenih leta 1969 ali prej, kar 83 % udeležencev pa je že prenovilo svoj dom, od tega največ, 42 %, po letu 2015. Vsi sodelujoči so bodisi lastniki bodisi solastniki stavbe, v kateri živijo, zato v celoti ali delno odločajo o ukrepih, povezanih z rabo energije v gospodinjstvu.

Največ "zamudnikov", le peščica "zgodnjih posvojiteljev"
Med udeleženci slovenske raziskave smo oblikovali pet profilov potrošnikov, ki se razlikujejo po tem, kako hitro uvajajo spremembe na področju trajnostne rabe energije.

Graf (kliknite za povečavo)

denar je gonilna sila in ovira graf

denar je gonilna sila in ovira logo

Avtorica: Barbara Primc

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več