Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
19. december 2017

Javni okoljski sklad je v prvi polovici oktobra objavil nov poziv za nepovratne finančne spodbude za nove naložbe rabe obnovljivih virov in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb (54SUB-OB17). V primerjavi s prejšnjimi pozivi so tokrat na voljo znatno višje subvencije za zamenjavo starih kurilnih naprav s toplotno črpalko ali novo kurilno napravo na lesno biomaso, višje so tudi subvencije za ogrevanje na plin v občinah, degradiranih zaradi onesnaženosti zraka.

Odlok o načrtu za kakovost zraka imajo sprejet v devetih občinah, in sicer v mestnih občinah Ljubljana, Maribor, Kranj, Celje, Novo mesto, Murska Sobota in v občinah Hrastnik, Zagorje ter Trbovlje.

 favicon Preberite tudi: Varčno skozi zimo

Za naložbe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v eno- ali dvostanovanjskih stavbah ter za nekatere naložbe v stanovanjih so spodbude še naprej višje v primeru, da se investitor odloči za hkratno izvedbo več ukrepov. Nepovratna sredstva so na voljo za različne ukrepe, tudi za nekatere nove:

 • vgradnja solarnega ogrevalnega sistema,
 • vgradnja kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje,
 • vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje,
 • priključitev starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe na sistem daljinskega ogrevanja (nov ukrep – do zdaj je bilo subvencije mogoče dobiti samo za priključitev na sistem daljinskega ogrevanja na obnovljiv vir energije),
 • vgradnja energijsko učinkovitih lesenih oken v starejši stanovanjski stavbi,
 • toplotna izolacija fasade starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe,
 • toplotna izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru v starejši eno- ali dvostanovanjski stavbi,
 • vgradnja prezračevalnega sistema z vračanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacija) v stanovanjski stavbi,
 • vgradnja plinskega kondenzacijskega kotla za centralno ogrevanje starejše stanovanjske stavbe (nov ukrep – velja samo v občinah s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka),
 • gradnja ali nakup skoraj ničenergijske nove eno- ali dvostanovanjske stavbe,
 • celovita obnova starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe,
 • nakup stanovanja v novi ali obnovljeni skoraj ničenergijski tri- in večstanovanjski stavbi (nov ukrep – do zdaj je bilo nepovratna sredstva mogoče dobiti samo za nakup stanovanja v obnovljeni večstanovanjski stavbi).

Kolikšni so zneski spodbud?
Eko sklad torej tokrat ponuja znatno višje nepovratne finančne spodbude za zamenjavo stare kurilne naprave. Poglejmo, za katere nove kurilne naprave to velja in kolikšni so zneski spodbud.

Vas o varčevanju z energijo zanima še več?
Naložite si brezplačno izdajo revije ZPStest Energija

appstore gp

Kurilne naprave na lesno biomaso. Na območjih občin, kjer ni sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka, je po novem javnem pozivu za vgradnjo nove kurilne naprave na lesno biomaso mogoče dobiti povrnjenih do 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe (prej 20 odstotkov), vendar ne več kot 4000 evrov (prej 2000 evrov).

Na območjih občin s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka je mogoče za ta ukrep pridobiti povrnjenih do 60 odstotkov priznanih stroškov naložbe (prej 50 odstotkov), vendar največ 5000 evrov (prej 4000 evrov).

Toplotne črpalke. V občinah, kjer ni sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka, je za vgradnjo ogrevalne toplotne črpalke tipa voda/voda ali slanica/voda mogoče dobiti povrnjenih 40 odstotkov priznanih stroškov naložbe (prej 20 odstotkov), vendar ne več kot 4.000 evrov (prej 2500 evrov). Za toplotno črpalko tipa zrak/voda je znesek subvencije po novem 2500 evrov (prej 1000 evrov).

Na degradiranih območjih znaša subvencija za vgradnjo ogrevalne toplotne črpalke tipa voda/voda ali slanica/voda do 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar največ 5000 evrov (prej 3100 evrov), medtem ko je za vgradnjo toplotne črpalke tipa zrak/voda mogoče pridobiti največ 3.200 evrov subvencije (prej 1.250 evrov).

ekoskladPomembno
Če ste za navedene ukrepe oddali vlogo že na prejšnji javni poziv, z izvedbo pa še niste začeli, lahko od te vloge odstopite in vložite novo na nov javni poziv Eko sklada (54SUB-OB17). Naložba pred oddajo nove vloge ne sme biti izvedena. Za vse ukrepe so sicer poleg nepovratnih sredstev na voljo tudi ugodni krediti Eko sklada.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA