Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
10. julij 2017

Imate občutek, da vaša klimatska naprava ne hladi tako, kot bi morala? Je glasnejša kot običajno? Se iz nje širijo neprijetne vonjave? Potem je skrajni čas za redni letni servisni pregled in čiščenje naprave.

Redno vzdrževanje klimatske naprave in čiščenje njene notranjosti sta nujna za pravilno in učinkovito delovanje, s tem pa tudi zagotovimo, da naprava ne ogroža našega zdravja. Ne glede na to, ali napravo uporabljamo za hlajenje prostorov v poletni vročini ali za ogrevanje v prehodnih obdobjih, je treba enkrat na leto očistiti filtre, skozi katere potuje zrak. Zamašeni filtri so namreč najpogostejši krivec za slabše delovanje klimatske naprave in neprijetne vonjave, saj zadržijo največji del umazanije, prahu in mikroorganizmov, zato jih je treba redno čistiti in razkuževati.

Filtri pri klimatskih napravah za gospodinjsko rabo običajno niso v stiku z "agresivnim" zrakom, zato jih ni treba menjati – zadostuje, da jih operemo pod tekočo vodo in posušimo. To pa je tudi vse, kar lahko uporabnik naredi sam. Druga vzdrževalna dela na napravi je najbolje prepustiti pooblaščenemu serviserju.

Zrak potuje prek filtrov naprej do toplotnega izmenjevalnika, kjer se ohladi. Pri tem se iz njega izloča vlaga, posledično se na režah izmenjevalnika nabira voda, ki se zbira v zbirni posodi, od tam pa po posebni cevi odteka v odtok ali na prosto. Izmenjevalnik in zbirna posoda sta zato ves čas vlažna, vlažno okolje pa je idealno za razvoj različnih mikroorganizmov, plesni in glivic, ki v najboljšem primeru povzročajo le neprijetne vonjave, v najslabšem pa alergijske reakcije in različne bolezni. Redni servis zato vključuje dezinfekcijo obeh komponent naprave. Serviser po obeh poprši razkužilno sredstvo (običajno je to blaga alkoholna raztopina), pusti delovati nekaj minut in nato vse skupaj spere z vodo.

Pri spiranju z vodo se pokaže, ali cev, po kateri odteka voda, dobro tesni in je pretok nemoten. Povprečna klimatska naprava namreč med delovanjem izloči od enega do treh litrov vode na uro – če voda kje zastaja, se lahko pojavijo težave v delovanju klimatske naprave, prej ali slej pa se lahko voda izlije iz zbirne posode, kar pomeni najmanj madež na steni ali tleh.

Učinkovitost delovanja klimatske naprave se lahko z leti zmanjša, poraba energije za njeno delovanje pa se poveča. Vzrok je običajno v pomanjkanju hladilnega plina v sistemu, ki z leti počasi pronica iz sistema v okolico. Serviser ugotovi morebitno puščanje plina s tako imenovanim freonskim testerjem in plin, če je to potrebno, doda v sistem.

Serviser bo med drugim preveril tudi prehodnost lamel v uparjalniku na zunanji enoti, kjer enota klimatske naprave črpa zrak bodisi za hlajenje bodisi za ogrevanje. Lamele je treba očistiti, s čimer se zagotovi optimalen izkoristek delovanja klimatske naprave.

Cene za redni servisni pregled se začnejo pri 50 evrih z DDV za eno notranjo in eno zunanjo enoto.

Redni letni servis klimatske naprave za gospodinjsko rabo je treba opraviti enkrat na leto, najbolje pred začetkom poletne sezone. Pri večjih klimatskih napravah, ki delajo neprekinjeno 24 ur na dan, je treba servis in vzdrževanje opraviti štirikrat na leto.

vip i 2Redni letni servis klimatske naprave vključuje:

 • vizualni pregled naprave in njenih napeljav,
 • kontrolo vijačnih spojev,
 • čiščenje protiprašnih filtrov,
 • čiščenje in dezinfekcijo toplotnega izmenjevalnika,
 • dezinfekcijo uparjalnika,
 • pregled in čiščenje zbiralnika in odtoka kondenza iz notranje enote,
 • kontrolo temperature izpihanega zraka notranje enote,
 • kontrolo hladilnega sistema,
 • kontrolo tlaka hladilnega plina in po potrebi polnjenje,
 • pregled in kontrolo delovanja elektromotorjev, kompresorja, ventilatorja in loput,
 • kontrolo delovanja elektronske regulacije,
 • čiščenje maske in pokrova notranje enote,
 • zamenjavo baterij v daljinskem upravljalniku,
 • čiščenje zunanje enote,
 • test delovanja klimatske naprave.

Avtorica: Barbara Primc

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več